Salut preveu només "petites obertures" en les restriccions per les noves variants
Salut preveu mantenir el gruix de les mesures vigents, amb "petites obertures" (EFE/Enric Fontcuberta)

Salut preveu només "petites obertures" en les restriccions per les noves variants

Detectat el primer cas de la variant sud-africana a Catalunya, el segon a tot Espanya

RedaccióActualitzat

El Procicat ampliarà aquest dijous el confinament a comarcal i restaurants i bars obriran més hores

El Departament de Salut preveu "mesures de continuïtat amb petites obertures", a partir de la setmana que ve, per combatre l'expansió de la pandèmia de Covid-19 a Catalunya.

Així ho ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha valorat que "n'hi ha d'haver, perquè tots sabem la situació en què estem tots plegats".

Preguntat sobre una possible ampliació de l'obertura de bars i restaurants, Argimon ha remarcat que encara s'està "discutint i analitzant" el que s'anunciarà demà, i que "no és convenient donar un bri d'esperança o tancar una porta" sobre una qüestió encara no decidida.

Més tard, però, ha defensat que "plantejar-nos una obertura té una certa raó de ser" perquè "necessitem donar una mica d'oxigen". I ha admès que el sector de la restauració està amb "mesures molt dràstiques".

A més, ha argumentat: "Nosaltres podem obrir una mica perquè hem tancat, altres que estan a mil no poden obrir, perquè no han tancat."


Primer cas de la variant sud-africana

Argimon, que ha comparegut en roda de premsa per informar de l'estat de la vacunació, també ha informat que aquest mateix matí s'ha confirmat el primer cas detectat a Catalunya de la variant sud-africana, el segon notificat a tot Espanya.

Han acompanyat al secretari de Salut Pública Carmen Cabezas, sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Tomàs Pumarola, cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i Albert Bosch, catedràtic de Microbiologia de la Universitat de Barcelona i director del Grup de Virus Entèrics.

 

UCI de l'Hospital Clínic de Barcelona (EFE/Toni Albir)


Els experts admeten preocupació per l'evolució de tres variants del coronavirus causant de la Covid-19, la britànica, la sud-africana i brasilerojaponesa.

Pumarola ha confirmat que comparteixen una mutació, "la famosa 501", que els dona "una major eficàcia biològica" que les converteix en "variants que es transmeten millor".

En aquest mateix sentit, Bosch ha alertat:

"Hem d'estar preparats perquè aquest virus varia, no és una excepció, i això farà que vagin apareixent variants que algunes s'implantin i arribin a desplaçar l'anterior si tenen un avantatge selectiu."


I ha afegit la següent reflexió, relacionada amb l'efectivitat de les vacunes: "Això serà molt important en un món en el qual ja hi hagi una vacunació implantada i amb una resposta immune ja generada" per part de la població. Ha volgut remarcar, de tota manera, que "no estem en aquest estadi".


La variant britànica, més estesa

La setmana passada Argimon ja va avançar que, probablement, a mitjan març la variant britànica serà predominant a Catalunya.

Bosch ha confirmat que l'anàlisi de les aigües residuals "indica que aquesta variant [britànica] s'està implantant".

Ha explicat que fa mesos que està en marxa un "sistema d'alerta avançada del coronavirus", a partir de l'anàlisi de les aigües residuals, en col·laboració amb el Servei de Microbiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, de cara a la seqüenciació del virus. Un sistema que permet "pràcticament a temps real", detectar si es tracta del virus de Wuhan o d'una nova variant.

 

Aigües residuals en un laboratori per ser analitzades (ACN/Agbar)


Així, les anàlisis fetes en diverses estacions de tractament d'aigües residuals mostren que, per exemple, entre el 18 i el 25 de gener, en una setmana, la nova variant apareix en llocs on fins aleshores no n'hi havia, i va augmentant. I també a quines localitats ja està més escampada.

I ha afegit que "és fàcil anticipar que aquesta variant britànica desplaçarà la soca original" de Wuhan, perquè "quan dos virus competeixen per un mateix nínxol, el més adaptat acaba desplaçant l'altre".

Sobre la variant sud-africana, Pumarola ha recordat que la setmana passada ja es va informar que aquesta variant "ja s'havia introduït en els països del nostre entorn" i que "el més lògic" és haver-la trobat. De fet, Pumarola ha dit que "probablement hi hagi més casos".


Més de 83.000 segones dosis

Un total de 83.638 catalans ja han rebut les dues dosis de la vacuna contra la Covid-19. A més, hi ha 192.233 persones que han rebut la primera dosi.

 

Vacunació de professionals sanitaris de l'Hospital Vall d'Hebron (ACN Bernat Vilaró)


La dada l'ha facilitada Cabezas, que ha detallat que el 47% de les vacunes s'ha administrat en residències, i el 53%, a professionals sanitaris.

Cabezas ha assegurat que la vacunació avança a "molt bon ritme en l'entorn residencial" i que entre setmana que ve i la següent Salut compta d'"acabar de vacunar en l'entorn residencial".

Si hi ha prou vacunes, Salut veu assequible que a finals d'estiu s'arribi 70% de vacunats.


La baixada de contagis s'accelera

Sobre la situació epidemiològica, Argimon ha avançat que la baixada de casos, que ara és lenta, del 2%, està a punt d'accelerar-se.

En concret, les projeccions assenyalen que "els tres pròxims dies s'accelera a un ritme del 5, el 6 o el 7%".

 

UCI de l'Hospital de Bellvitge (EFE/Enric Fontcuberta)


Això vol dir, ha explicat, que si ara es notifiquen uns 20.000 contagis a la setmana, "d'aquí tres dies estarem en uns 16.500, aproximadament".

Argimon, però, ha volgut remarca que "aquest descens sempre l'esperem amb cautela", per dos motius: la situació molt complicada de l'entorn (País Valencià, Madrid...) i l'aparició de noves variants.


Estabilitat a les UCI

Aquest dimecres, les UCI dels hospitals catalans no han registrat cap nou ingrés i hi continua havent 731 malalts crítics de Covid-19. Això ja va passar dilluns, que es van repetir els 730 ingressos UCI de diumenge.

 

 


Pel que fa al conjunt de pacients Covid ingressats, són 100 menys que dimarts. En total, 2.806.

 

 


Les morts han tornat a créixer, en canvi, i s'han comunicat 112 defuncions, que eleven fins a 19.416 les víctimes mortals de la pandèmia a Catalunya.

 

 


La velocitat de propagació també es manté estable, per tercer dia consecutiu, en l'Rt de 0,92 assolida dilluns.

 

 


El risc de rebrot continua baixant, i ja s'ha situat en els 505 punts.

Aquest dimecres, d'altra banda, s'han notificat 2.286 nous contagis.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
Anar al contingut