Hemicicle del Congrés dels Diputats
El primer ple al Congrés on es debatrà la proposició de llei d'amnistia serà el 12 de desembre(EFE/Javier Lizon)

La llei d'amnistia passa el primer filtre al Congrés: comença una tramitació amb obstacles

La previsió és que la llei es debati al ple de la cambra el 12 de desembre

RedaccióActualitzat

La majoria progressista de la mesa del Congrés ha donat llum verda a la tramitació de la proposició de llei de l'amnistia. Ho ha fet amb l'oposició del PP i després de rebre l'informe favorable dels lletrats de la cambra, que no veuen elements "palmaris i evidents" d'inconstitucionalitat, ni cap defecte formal que n'impossibiliti el debat.


Es debatrà al Congrés

Superat el tràmit d'aquest dimarts, el següent pas és que el ple del Congrés en debati la presa en consideració --perquè és una proposició de llei presentada per un grup i no un projecte de llei proposat pel govern. Aquest ple se celebrarà, probablement, el 12 de desembre.

També es decidirà si s'ha de fer per la via d'urgència, com va demanar el PSOE en registrar el text a la cambra.

Després, el text passarà a les comissions, que podrien modificar-lo. I, finalment, se sotmetrà a una primera votació al Congrés, on previsiblement s'aprovarà. La previsió és que això passi abans que s'acabi l'any.


Arribarà al Senat

Arribats a aquest punt, la llei passarà al Senat. I aquí hi haurà un entrebanc. Els populars ja han fet valer la seva majoria absoluta al Senat per alentir-ne el procés. La setmana passada, van aprovar un canvi en el reglament que afecta la mesa de la cambra alta.

A diferència del que passava fins ara, podrà decidir si tramita o no com a urgents les proposicions de llei que li arriben del Congrés amb el procediment d'urgència, com tot apunta que serà el cas de la llei d'amnistia.


Pot quedar aturada dos mesos

Com que, previsiblement, se'n rebutjarà la tramitació d'urgència al Senat, la tramitació de la llei quedarà aturada dos mesos. Amb tot, haurà de tornar al Congrés i, malgrat els vetos que hagi pogut aprovar la cambra alta, es preveu que s'aprovi definitivament.

Quan això passi, és molt probable que el PP i Vox portin el text al Tribunal Constitucional, perquè han insistit --fins i tot abans que la proposició fos redactada-- que hi posaran tots els entrebancs polítics i judicials que puguin.

ARXIVAT A:
Congrés dels DiputatsAmnistia
Anar al contingut