Des de l'Alguer

Puigdemont, a l'estat espanyol: "Quatre anys després, ens hem guanyat el dret a dir prou"

L'expresident de la Generalitat ha dit que està "content" i alhora "indignat" perquè té el mateix dret que la resta "a defensar la gent que ens ha votat"

Actualitzat

Després que el Tribunal d'Apel·lació de Sàsser hagi decidit suspendre l'extradició de Carles Puigdemont a l'espera del que digui la justícia europea, l'expresident de la Generalitat ha ofert una roda de premsa per donar la seva versió dels fets. L'han acompanyat els advocats Gonzalo Boye i Agostinangelo Marras.

Puigdemont ha denunciat que Espanya fa servir el poder judicial "per aconseguir objectius polítics", com per exemple "que no poguem parlar, que estiguem tancats en una presó o que no ens poguem moure ni fer acció política".

"Ens hem guanyat el dret de dir-li a Espanya que ja n'hi ha prou de seguir amb aquest camí"

Aquest "prou", Puigdemont l'ha pronunciat també en italià: "Basta."

L'expresident de la Generalitat ha criticat el fet que, des d'alguns sectors, se'ls hagi qualificat de "fugats", ja que mai han amagat on eren: "Què estranys aquests fugats!", ha ironitzat.

Puigdemont ha parlat també del que ha viscut aquests dies a nivell emocional: "Estic molt content, estava tranquil perquè sabia que això acabaria així. Però sento indignació per tots els que intenten dificultar-me la feina".

"Tinc tot el dret del món a defensar la gent que ens ha votat amb les mateixes condicions que la resta"

En referència a les paraules del dirigent del PP Pablo Casado, en què prometia que faria "tot el possible" per portar-lo davant d'un jutge espanyol, Puigdemont ha ironitzat altra vegada: "Les paraules de Pablo Casado són, fil per randa, les mateixes que les de Pedro Sánchez. Tots dos han fet promeses polítiques basades en la meva extradició. No sé com ho pensen fer complint la llei".

Marras, Puigdemont i Boye, abans de començar la compareixença (Guglielmo Mangiapane / Reuters)

Sobre l'escenari d'un possible retorn a Catalunya, Puigdemont ha dit que dies com el d'avui ajuden a construir el camí. "A cada victòria estem més a prop de l'octubre del 17. Esperem que no passi molt més temps".

"La reputació d'Espanya i, en especial, del poder judicial queda molt tocada. Això no és bo ni per a l'Estat ni per a Europa"

Per últim, Puigdemont ha volgut dirigir-se als tribunals europeus, de qui espera que "s'adonin de la dimensió del problema". En referència a la decisió que els pròxims mesos prendrà la justícia europea, l'expresident de la Generalitat s'ha mostrat confiat que anirà en la mateixa línia.

"El que avui ha decidit un tribunal sard és el mateix, ja ho avanço, que decidiran tots els tribunals de la Unió Europea, excepte en un lloc: l'Estat espanyol"


Marras: "La presència de Puigdemont avui no era obligatòria"

L'advocat italià de Puigdemont, Agostinangelo Marras, ha anunciat que l'expresident de la Generalitat ha quedat en llibertat "sense cap mesura cautelar", així que Puigdemont podrà moure's lliurement per Europa "sense inconvenient".

Marras ha afegit que la presència de Puigdemont aquest dilluns a Sardenya no era obligatòria, però que l'expresident ha volgut ser-hi per mostrar la seva col·laboració vers la justícia italiana.

També ha explicat que la justícia europea "s'ha de pronunciar sobre si Puigdemont manté o no la immunitat".


Boye: "S'ha fet justícia"

Per la seva part, Gonzalo Boye ha tret pit per l'estratègia seguida per Puigdemont i ell mateix des de l'any 2017.

"Estem molt contents, ja que s'ha demostrat que el plantejament jurídic que vam fer l'any 2017 és el correcte"

Boye ha agraït la manera de fer del tribunal de Sàsser, on "s'ha fet justícia" i on "prima el dret de la Unió Europea, i no la intenció política de qui la redacta", en al·lusió al jutge Pablo Llarena, del Tribunal Suprem.

En aquest sentit, Boye s'ha mostrat indiferent davant la possibilitat que el jutge Llarena torni a demanar la detenció de Puigdemont, en el cas que aquest viatgi a un altre país de la UE: "Quantes euroordres pensa demanar? 26? Guanyaríem les 26 vegades. Això ja s'assembla a l'Espanya-Malta".

Boye ha explicat que Vox ha intentat personar-se a la vista, i que el tribunal de Sàsser ha determinat que allà "no hi feien res". "Lamentem que s'hagi intentat colar la vessant política", ha declarat Boye.

ARXIVAT A:
Carles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut