El govern anuncia la gratuïtat del 061 i una línia de crèdit de 1.000 milions per a pimes

Torra: "Aquesta malaltia ens està posant a prova com a govern, com a societat i com a persones"

RedaccióActualitzat

El govern ha anunciat aquest matí un paquet de mesures per combatre els efectes econòmics derivats de la crisi del coronavirus.

Al costat del president de la Generalitat, Quim Torra, i del vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, també han comparegut el conseller de Treball, Chakir el Homrani, i la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.

Torra ha afirmat que "aquesta malaltia ens està posant a prova com a govern, com a societat i com a persones".

I ha afegit que "ens cal solidaritat, responsabilitat, generositat, comprensió i lideratge social".

 

Quim Torra ha dit que el coronavirus "ens posa a prova com a govern, com a societat i com a persones" (Europa Press/David Zorrakino)


En aquest mateix sentit, Torra ha anunciat que aquest dissabte assistirà a la conferència de presidents convocada pel govern espanyol, "deixant aparcada temporalment" la decisió de no assistir-hi.

"Som davant d'una situació extraordinària que ens exigirà prendre decisions que afectaran la gent. I les prendrem"


Torra ha avançat que s'estableix la gratuïtat del telèfon de Salut, el 061, per poder descongestionar els serveis sanitaris. També l'obertura d'una línia de crèdits de l'Institut Català de Finances (IFC).

El govern posarà en marxa un paquet de mesures per afavorir el teletreball i flexibilitzar al màxim els horaris de les empreses.


Fins a 1.000 milions en crèdits per a les pimes

El detall de les "quatre mesures d'impacte" l'ha donat el vicepresident Aragonès.

Una primera mesura, de tipus financer, són els crèdits de l'IFC, que ha concretat que serà "una línia de préstecs de 1.000 milions d'euros", que s'obre amb l'aval de l'ICF i l'empresa Avalis. "Assumim el 75 per cent del risc", ha afegit.

 

Pere Aragonès ha detallat les "quatre mesures d'impacte" presentade pel govern (Europa Press/David Zorrakino)


L'objectiu d'aquesta mesura, ha explicat Aragonès, és arribar a 4.000 petites i mitjanes empreses que puguin resultar afectades per la crisi del coronavirus.

"Les mesures han de dotar de liquiditat les empreses i mantenir el màxim de llocs de treball."

"Hem de reduir el xoc en la liquiditat i la tresoreria d'aquesta crisi sanitària. Tenim el suport de les entitats financeres."


Aragonès ha explicat que "hem trobat bona receptivitat en el sector financer" i que aquesta línia de crèdit "ha de ser compatible" amb ajudes que ofereixin altres administracions.

També s'ha anunciat una mesura de tipus fiscal, adreçada a ajudar directament el sector turístic -"el més afectat", com ha reconegut la consellera Chacón-: una moratòria de la taxa turística: el pagament de la quota de l'abril s'ajorna fins al mes de setembre.

Una tercera mesura anunciada per Aragonès és la flexibilització del fons de contingència, per poder fer front a algunes necessitats que tindran els departaments més afectats, sobretot en l'àmbit de la salut, on "probablement caldrà posar recursos addicionals".

La quarta mesura anunciada és la gratuïtat del 061. Aragonès ha especificat que les tarifes que es paguen quan es truca al 061 no les cobra la Generalitat, sinó les operadores. A partir d'ara, en canvi, el cost de trucar al 061 l'assumeix la Generalitat.

 

El Homrani ha demanat potenciar la conciliació arran de la situació creada pel coronavirus (Europa Press/David Zorrakino)

 

En la seva intervenció, el conseller de Treball ha posat l'accent en "generar permisos que permetin la conciliació entre la feina i la cura d'infants i persones dependents".


Molt pendents del sector turístic

La consellera d'Empresa i Coneixement ha recordat que "el teixit empresarial són 620.000 empreses, a Catalunya, amb un alt índex d'internacionalització".

I ha remarcat que el sector turístic representa el 10,2 per cent del PIB i ocupa el 13 per cent de la població. Ha anunciat la suspensió de les campanyes actuals de promoció turística, perquè no tenen sentit, i la utilització d'intel·ligència artificial per prepara noves accions "en el moment que comenci ha haver més mobilitat".

Es tracta de poder "reaccionar" de manera segmentada, amb "microaccions", ha dit Chacón, "en aquells mercats on detectem que ràpidament es pot recuperar la vinguda de turistes" i, per tant, sigui útil promocionar-s'hi.

 

Chacón ha posat l'accent en la situació del sector del turisme (Europa Press/David Zorrakino)


Ara per ara, ha reconegut Chacón, "no hi ha les reserves que hi hauria d'haver de cara a l'estiu".

Chacón també ha volgut donar un missatge de calma i tranquil·litat sobre l'abastiment de productes de consum quotidià:

"Tenim una xarxa d'establiments que garanteix l'abastiment d'aliments i articles de primera i segona necessitat."

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut