Aragonès: "Aquest no és un pressupost més, és un pressupost de país"

Un Consell Executiu extraordinari aprova aquest matí el projecte de pressupostos, l'endemà de tancar el pacte amb el PSC

RedaccióActualitzat

Un cop tancat l'acord polític, l'acord amb el PSC i l'acord amb els comuns, el govern vol ara que la tramitació dels pressupostos es faci ràpid per complir amb l'objectiu que entrin en vigor a finals de març. Aquest matí, el govern ja ha aprovat el projecte en una reunió extraordinària i ha quedat enllestit i s'ha entregat al Parlament.

"Aquest no és un pressupost més, és un pressupost de país", ha argumentat Pere Aragonès en una compareixença prèvia des del Palau de la Generalitat. Satisfet de poder tirar endavant els comptes, ha afegit: "Avui el govern aprovarà el pressupost més ambiciós dels últims anys."

L'acord amb el PSC permetrà aprovar un pressupost per sobre dels 41.000 milions d'euros i, malgrat que totes dues parts han subratllat que no va més enllà dels comptes, suposen un baló d'oxigen per a Aragonès.

En tot cas, Aragonès ha volgut subratllar que "el que és rellevant no és tant l'impacte que pugui tenir i la seva continuïtat", sinó l'impacte "en la gent". "A qui dona oxigen és als serveis públics, a la millora de la vida de la ciutadania i a la consolidació de les transformacions que estem fent", ha afegit.

Per la seva banda, Salvador Illa ha tornat a rebutjar que l'acord pels pressupostos signifiqui alguna cosa més del que és. En una entrevista a "Els matins" de TV3, ha insistit que malgrat que "és obvi que feia molts anys que no hi havia un pacte entre formacions polítiques" que discrepen sobre la independència, a la pregunta "hi ha un canvi de cicle a Catalunya?", ha respost: "No cal posar-hi més pa que formatge".


Mà estesa a Junts

El president Aragonès ha destacat que "el govern té vocació d'arribar a grans acords" i ha allargat la mà a altres grups --com Junts--per sumar-se a uns comptes que "alguns van ajudar a elaborar", ha subratllat. "Diria que molt d'ells", ha conclòs, en referència als seus exsocis de govern.

La crida ja ha tingut resposta. Jordi Turull, des d'"El matí de Catalunya Ràdio", ha retret al president que hagi fet "grans esforços per pactar amb el PSC i molt pocs" per pactar amb ell. I ha etzibat: "Més que parlar de vocació de grans acords, que faci una reflexió de complir els grans acords".

El secretari general de Junts manté que el seu grup votarà en contra dels comptes, entre altres coses perquè "no fan referència a les propostes per les quals --Aragonès-- va ser investit president amb els vots de Junts i la CUP". "S'ha prioritzat estabilitzar el govern de Madrid i, des de Madrid, el d'aquí", ha dit Turull.

Hores més tard, en una carta que Pere Aragonès ha dirigit a Jordi Turull, li ha traslladat el compromís inequívoc del govern que Catalunya pugui decidir el seu futur i la ferma voluntat, també, de mantenir la unitat de l'independentisme. El govern assegura que l'acord amb el PSC i els Comuns recull una àmplia majoria de les propostes de Junts. 
 

 

La "modernització" de l'aeroport del Prat

Un dels equilibris del pacte entre govern i PSC ha estat la negociació del futur de l'aeroport del Prat, que s'ha resolt amb un terme, la "modernització", que permet sentir-se còmodes a totes dues parts.

Així, mentre Aragonès ha tornat a posar l'accent aquest dijous en el fet que el compromís és "millorar connexions amb respecte medi ambient", Illa ha destacat que es tracta de "guanyar capacitat". "Abans parlava d'ampliació, però ara m'atendré al que hem pactat", ha assegurat.

Aquest punt tampoc incomoda la líder dels comuns, la tercera força que votarà a favor dels comptes. Jéssica Albiach, en declaracions a "Els matins" de TV3, ha insistit que "no s'ha traspassat cap de les seves línies vermelles".

ARXIVAT A:
Pere AragonèsPressupostos de la Generalitat Salvador IllaJordi TurullJéssica AlbiachParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut