Aragonès i Illa, en la signatura de l'acord de pressupostos (EFE / Andreu Dalmau)
Aragonès i Illa, en la signatura de l'acord de pressupostos (EFE / Andreu Dalmau)
ANÀLISI

El preu dels pressupostos: l'escenari polític després de l'acord d'ERC i PSC

D'aquí a pocs mesos, a les eleccions municipals, els partits comprovaran si les estratègies en la negociació dels comptes són ben rebudes a les urnes

Actualitzat

Els pressupostos tiraran endavant gràcies a aquesta suma de suports al Parlament: els 33 diputats d'Esquerra, sumats als 33 del PSC i als 8 imprescindibles dels comuns per aconseguir majoria.

L'acord d'aquest dimecres suposa un baló d'oxigen per al govern en minoria de Pere Aragonès, que amb pressupostos tindrà més fàcil el seu objectiu d'esgotar els dos anys que li queden de legislatura.

El PSC entra en joc: passa de l'oposició a l'ombra al suport al seu principal rival. Guanya centralitat, guanya la medalla de partit responsable amb l'horitzó d'unes municipals i unes generals on PSC i PSOE es juguen molt a Catalunya. El preu és acceptar ambigüitats allà on hauria preferit compromisos més clars. Situa les infraestructures al centre del debat i complica la campanya a alguns alcaldables d'Esquerra.

Aragonès i Illa se saluden aquest dimecres al Palau de la Generalitat
Aragonès i Illa se saluden aquest dimecres al Palau de la Generalitat (EFE / Andreu Dalmau)

Tenir tancat amb els comuns un acord des del desembre era vist per molts com haver començat la casa per la teulada. Però la jugada li ha sortit bé a Aragonès: els comuns mantenen el seu suport. Consoliden el paper de soci fiable sense bloquejar el que el Govern i el PSC han pactat sobre infraestructures.

I referència finalment a Junts: fa quatre mesos sortien del govern i des d'avui reforcen el seu distanciament d'Esquerra. Alguns punts que demanava el PSC eren molt assumibles per Junts, però el cost enorme de sortir del govern perdia tot el sentit donant-li ara suport.

La seva campanya serà remoure el fantasma d'un nou tripartit d'esquerres, davant d'un PSC i Esquerra que neguen que la necessitat d'ara no pressuposa cap aliança futura.

Tots tindran la bona o la mala sort de comprovar en pocs mesos, a les eleccions municipals, si les seves estratègies són ben rebudes a les urnes. Un termòmetre per afinar de cara a les eleccions al Parlament, quan siguin.

ARXIVAT A:
JxCatERCPSCEn comúPere AragonèsPressupostos de la Generalitat Salvador Illa
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut