Els talibans fan tancar les perruqueries, l'últim espai de trobada que quedava a les dones

Era un dels últims reductes de socialització que quedava a les dones, que ja no poden estudiar, anar a parcs, piscines o gimnasos, o treballar per a ONG

RedaccióActualitzat

Els talibans han ordenat el tancament de tots els salons de perruqueria i bellesa per a dones de l'Afganistan abans d'un mes.

Els negocis hauran d'haver tancat o prohibir l'accés a les dones a principis d'agost, segons l'ordre feta pública pel portaveu del Ministeri per a la Prevenció del Vici i la Propagació de la Virtut, Mohammad Sadiq Akif:

"El termini per tancar els salons de bellesa per a dones és d'un mes."

És una mes de les mesures contra els drets de les dones, que van perdent llibertats dia rere dia des que els talibans van tornar al poder, l'agost del 2021, quan van derrocar el govern instaurat amb el suport dels Estats Units i totes les forces estrangeres es van retirar del país.

En aquests gairebé dos anys, el govern talibà ha tancat els instituts femenins i ha prohibit l'accés de les noies a l'educació secundària. També els han prohibit estudiar a la Universitat o accedir a llocs públics com parcs, piscines o gimnasos, malgrat les promeses de moderació inicials.

Les dones tampoc poden viatjar sense l'acompanyament d'un familiar masculí, ni treballar per a ONG o per a les Nacions Unides, que ja han condemnat les contínues restriccions als drets i llibertats fonamentals de les dones a tot el país.

A més, quan surten al carrer han d'anar tapades de dalt a baix, i només se'ls pot veure els ulls.
 

L'únic espai de socialització que els quedava

Els salons de bellesa, que van estar prohibits al país del 1998 al 2001, van tornar a Kabul i altres ciutats afganeses quan els talibans van ser expulsats del poder a finals del 2001, setmanes després dels atacs de l'11 de Setembre als Estats Units.

Molts van continuar oberts quan els talibans van recuperar el poder fa dos anys, i van seguir donant feina a les dones i oferint-los els seus serveis, tot i que ho feien amb les finestres tapades perquè els homes no poguessin veure les clientes i treballadores des de fora. També s'havia tapat amb esprai qualsevol imatge femenina, més enllà dels ulls. 

La Sahar, una resident de Kabul que anava a la perruqueria regularment, reconeix que els han pres l'últim espai que els quedava per socialitzar de manera segura fora de la família

"Els parcs no estan permesos per a les dones, així que era un bon lloc per trobar-nos amb les amigues. Anar-hi ens servia d'excusa per veure'ns i conèixer altres dones i noies per parlar de les nostres coses."

Ho ha explicat a l'agència Reuters, a qui ha demanat que no reveli la seva identitat real per raons de seguretat:

"Ara no sé com podré conèixer altres dones, veure-les o parlar amb elles. Crec que això tindrà molt impacte per a nosaltres i les dones d'arreu de l'Afganistan."

Els governs occidentals i les organitzacions internacionals han advertit reiteradament que les restriccions a les dones estan obstaculitzant qualsevol possible progrés cap al reconeixement internacional de l'administració talibana. Així i tot, el govern afganès continua retallant-los drets, mentre asseguren que els respecten d'acord amb la seva pròpia interpretació de la llei islàmica.

 

ARXIVAT A:
Drets humansAfganistanTalibans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut