Els talibans veten les dones a la universitat i tornen a trair les promeses de moderació

Ja tenien prohibida l'educació secundària, anar a parcs públics, a piscines, a gimnasos o viatjar sense l'acompanyament d'un familiar masculí

Des d'aquest dimecres, les afganeses tampoc poden estudiar a la universitat. Amb aquesta nova vulneració de drets, que s'ha aprovat d'un dia per l'altre, els talibans tornen a trair les promeses de moderació que van fer en ocupar el poder, assegurant que respectarien els drets humans.

Era una estratègia per aconseguir reconeixement internacional i no veure's castigats per sancions, però ha passat gairebé un any i mig i la vulneració de drets és constant.

Amb l'expulsió de les dones de la universitat, que era l'últim pas que faltava per expulsar-les de tot el sistema educatiu, els talibans allunyen encara més la possibilitat d'accedir al reconeixement i l'ajuda internacionals.

Durant el matí s'han vist estudiants a les portes de la universitat consolant-se les unes a les altres. Quan han arribat al campus, guardians talibans no les han deixat entrar en compliment de la nova normativa.

A les entrades de les universitats s'hi ha desplegat més vigilància (REUTERS / Ali Khara)


Després de la secundària ha vingut la universitat

Els extremistes ja havien deixat les dones sense educació secundària, però, tot i que amb limitacions, mantenien la superior.

Ara consideren que tampoc tenen aquest dret i tanquen pràcticament l'única escletxa de progrés femení que quedava al país. De la nit al dia, somnis i futur s'han evaporat, com explica la Maryam, una estudiant universitària afganesa:

"Estic molt preocupada, perquè crec que no tenim futur i se'ns pren el dret inalienable a l'educació."

La universitat era l'última escletxa que els quedava a les dones per accedir a l'educació (REUTERS / Ali Khara)

Del mateix parer és la Sahar, una altra universitària que ho ha estripat tot en saber que a les classes, a partir d'ara, només hi haurà homes:

"Quan he sabut la notícia m'he sentit molt malament. He estripat totes les meves llibretes. Aquí no hi ha vida per a nosaltres."

A aquesta mesura s'hi suma que, als últims mesos, els talibans també han prohibit a les dones anar a parcs públics, a piscines o gimnasos.

Les obliguen a tapar-se la cara i els cabells i a viatjar sempre acompanyades d'un familiar masculí

La guàrdia dels talibans s'ha situat davant de les universitats per controlar qui hi accedeix (REUTERS / Ali Khara)

El gruix de la comunitat internacional, començant per les Nacions Unides, ha condemnat amb fermesa l'últim capítol de repressió contra les dones, que fa encara més difícil que s'aixequin les sancions internacionals que asfixien l'economia.

Els fonamentalistes ignoren les pressions i això que, segons l'ONU, el 97% dels afganesos ja viu en la pobresa.

Els homes continuen a classe mentre que les cadires reservades a les dones han quedat buides (EFE / EPA / STRINGER)
ARXIVAT A:
Educació UniversitatAfganistan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut