Les dones afganeses protesten per la prohibició d'estudiar a la universitat imposada pels talibans
Les dones afganeses protesten per la prohibició d'estudiar a la universitat imposada pels talibans

Els talibans prohibeixen ara a les dones que treballin en ONG

El govern de l'Afganistan dispersa manifestacions en contra de la nova retallada dels drets de les dones amb canons d'aigua

RedaccióActualitzat

Les llibertats de les dones es redueixen dia rere dia a l'Afganistan. L'última acció del govern dels talibans ha estat prohibir a les dones treballar per a organitzacions no governamentals, locals o estrangeres.

Els talibans han ordenat a través d'una carta a les ONG que impedissin que les dones anessin a fer feina "fins a nou avís". Els talibans justifiquen la decisió perquè les empleades d'aquestes organitzacions han infringit la llei de la xaria per no dur el hijab posat al cap "amb respecte".


Manifestació per les universitàries afganeses

Aquesta nova prohibició arriba pocs dies després que l'administració dirigida pels talibans prohibís les estudiants a les universitats, cosa que va provocar una forta condemna global i algunes protestes i fortes crítiques dins de l'Afganistan.

De fet, aquest dissabte un grup de dones s'han manifestat a Herat en contra d'aquesta decisió i els talibans han fet servir canons d'aigua per dispersar-les. Dotzenes de dones han protestat cridant eslògans com: "L'educació és el nostre dret."


Els talibans també han apallissat estudiants universitaris que s'han manifestat en contra de la prohibició de les seves companyes, i han disparat contra ells, segons han recollit testimonis a les xarxes socials.


Greu crisi humanitària

Aquest nou cop als drets de les dones a l'Afganistan és molt probable que acabi agreujant la crisi humanitària i afecti els afganesos més vulnerables.

El que no queda clar de la nova prohibició és si afectarà les agències de les Nacions Unides, que tenen una gran presència a l'Afganistan i ofereixen serveis enmig de la crisi humanitària del país.

El govern dels talibans ha indicat que aquesta prohibició afecta les organitzacions sota l'Òrgan de Coordinació de l'Agència per al Desenvolupament Afganès, conegut com a ACBAR. Aquest organisme no inclou les Nacions Unides, sinó més de 180 ONG locals i internacionals.

Això no obstant, les Nacions Unides sovint contracten ONG registrades a l'Afganistan per dur a terme la seva labor humanitària. I els empleats d'aquestes organitzacions afirmen que les treballadores afganeses són fonamentals per garantir que tothom pugui accedir a l'ajuda.


Una situació altament delicada

L'economia de l'Afganistan, que ja estava en una situació crítica, ha entrat en crisi des que els talibans van tornar al poder aquest 2021, amb sancions i retallades en l'ajuda al desenvolupament.

L'ajuda humanitària, destinada a satisfer necessitats urgents, ha proporcionat un salvavides a milions de persones. Més de la meitat de la població de l'Afganistan depèn de l'ajuda humanitària, segons el Comitè Internacional de Rescat.

En aquest sentit de catàstrofe s'ha expressat el secretari d'Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, que ha dit en un tuit que "aquesta decisió pot ser devastadora pels afganesos".


També la Unió Europea ha condemnat la nova prohibició dels talibans. "La Unió Europea condemna enèrgicament la recent decisió dels talibans de prohibir que les dones treballin en ONG nacionals i internacionals", ha afirmat una portaveu del cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, en un comunicat. "Estem avaluant la situació i l'impacte que tindrà en la nostra ajuda sobre el terreny", afegeix.

 

ARXIVAT A:
AfganistanTalibans
Anar al contingut