En algunes regions està mal vist que els homes donin ajuda a les dones, o viceversa

Els talibans prohibeixen ara que les afganeses treballin per a l'ONU

L'organització ho qualifica d'inacceptable i recorda que per a la "societat i la cultura de l'Afganistan" calen "dones per donar ajuda a les dones"

Redacció/Agències

Nova prohibició dels talibans contra les dones de l'Afganistan. Segons el règim, les afganeses no podran treballar per a les Nacions Unides a tot el país, un veto que l'organització ha qualificat d'inacceptable i inconcebible.

Segons el portaveu Stéphane Dujarric, l'ONU vol aclarir els detalls d'aquesta decisió, però, per la informació que en té fins ara, el veto s'estendria a tot l'Afganistan i no només a una província, com s'havia dit al començament.

Dujarric ha explicat que aquest dimecres hi ha reunions previstes a Kabul amb les "autoritats de facto", és a dir amb el règim talibà, per intentar aclarir els detalls de la decisió.

El portaveu ha deixat clar que, sense dones, les Nacions Unides no podran seguir assistint la població del país com ho estan fent.

"Les dones de la nostra plantilla són essencials perquè les Nacions Unides subministrin ajuda vital", ha dit el portaveu, a més de subratllar que aquest veto no només viola "els drets fonamentals de les dones", sinó que complica que continuï la feina de l'organització sobre el terreny.

Entre altres coses, ha recordat que "donada la societat i la cultura" a l'Afganistan "calen dones per donar ajuda a les dones", que estan entre les més amenaçades per l'enorme crisi humanitària que viu el país, en al·lusió que a moltes regions no està ben vist que homes atenguin dones, o viceversa.

Segons Dujarric, la prohibició és "inacceptable" i se suma a una "preocupant tendència a minar la capacitat de les organitzacions d'ajuda per arribar als més necessitats".

A través de Twitter, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha condemnat la prohibició decretada pels talibans i ha dit que "si no es fa marxa enrere, soscavarà inevitablement la nostra capacitat per subministrar ajuda vital a les persones que la necessiten".

Els talibans ja van prohibir a les dones estudiar a la universitat (REUTERS / Ali Khara)

Centenars d'afectades

Les empleades de l'ONU eren unes de les poques a qui es permetia continuar treballant, després que els talibans prohibissin el desembre passat la tasca de les dones en ONGs nacionals o internacionals.

També han pogut continuar la seva feina aquelles contractades per ONGs en els àmbits de l'alimentació i l'educació.

D'acord amb les dades de l'ONU, són dones entre un 30% i un 40% del personal d'organitzacions humanitàries que donen assistència, la gestionen, la controlen o n'avaluen la necessitat.

Dujarric ha explicat que actualment l'organització té una mica menys de 4.000 persones treballant a l'Afganistan, de les quals unes 3.300 són naturals del país i 600 són personal internacionas. De les nacionals, unes 400 són dones, mentre que de les internacionals ho són al voltant de 200.

Inicialment, la missió de les Nacions Unides a l'Afganistan (Unama) havia anunciat que els talibans havien prohibit treballar als seus empleats a la província oriental de Nangarhar, on es va rebre una comunicació "més oficial" sobre el veto que després s'ha sabut que afecta tot el país.

ARXIVAT A:
FeminismeDrets humansONUAfganistanTalibans
Anar al contingut