Mapa dels "swing states" entre Clinton i Trump
Mapa dels "swing states" entre Clinton i Trump
Eleccions Estats Units 2016

Els "swing states": els estats on es decideixen les eleccions

RedaccióActualitzat

En el complex sistema electoral dels Estats Units, a tots els estats, excepte Maine i Nebraska, el candidat que obté més vots s'emporta tots els delegats, encara que només superi per un vot el seu adversari. Això fa que, de cara a guanyar les eleccions, sigui igual perdre per un vot que per un milió. Com que a molts estats no hi ha gens d'intriga electoral –a Texas, per exemple, des del 1980 sempre hi han guanyat els republicans; Massachussets, en canvi, ha votat demòcrata en les set darrers eleccions-, el resultat s'acaba decidint en un reduït grup d'estats, on el guanyador varia depenent de l'any.

Els anomenats "swing states" són una de les claus que acaben decidint el guanyador de les eleccions. I, lògicament, també és allà on s'aboquen els candidats en les darreres setmanes de campanya. Els principals "swing states" o "estats frontissa" són Florida, Ohio, Pennsilvània, Nevada, Iowa, Carolina del Nord, Nou Hampshire i Virgínia.

Guanyar en la majoria d'aquests estats, principalment als que atorguen més delegats (Florida, Ohio i Pennsilvània) deixa un candidat pràcticament a les portes de la Casa Blanca. Un exemple és el cèlebre cas d'Ohio, on, des del 1964, qui hi ha guanyat ha arribat a la Casa Blanca. Molt similar és el que passa a Nevada. Des del 1912, l'estat dels casinos ha votat sempre pel guanyador de les eleccions, amb l'excepció del 1976.

Aquests són els estats on es poden decidir les eleccions i les principals claus per entendre què pot passar.

Colorado

Lleuger avantatge de Clinton. És un estat tradicionalment republicà, però, en les últimes eleccions, els demòcrates hi han guanyat terreny. Fins i tot el governador és demòcrata. Això dóna opcions a Clinton. En aquest estat ha augmentat molt la població hispana, molt crítica amb l'enduriment de la llei d'immigració que proposa Trump. Un altre factor favorable a Clinton és que han crescut les zones urbanes, on ha arribat força immigració interna (molts joves amb formació universitària i progressistes). Els republicans, però, es mantenen forts a l'àrea de Colorado Springs, tot un bastió de religiositat i ultraconservadorisme social. Els demòcrates són forts a Denver, amb indústries "hihg tech". També són importants a l'estat el turisme, el petroli i el gas.

Utah

Utah és un estat molt conservador que dóna grans majories als republicans. És l'estat dels mormons, una església conservadora que té la seu central a Salt Lake City. Això garantirà de nou una victòria republicana..., però no obligatòriament de Trump. Algunes enquestes donen com a guanyador un independent, Evan McMullin, militant republicà i exfuncionari de la CIA. Clinton i els seus representants han viatjat molt a Utah en les últimes setmanes, cosa inèdita. El passat llibertí de Trump li passa factura en un estat molt moralista.

Nevada

Lleugera tendència a favor de Trump. És el territori que més ha crescut demogràficament a nivell mundial. Té un 66% més de població que el 1990. El creixement ha estat massa ràpid; per això és dels més afectats per la crisi immobiliària, víctima de les hipoteques porqueria (un 25% d'urbanitzacions pròximes a Las Vegas estan sobrevalorades). És el segon estat amb més embargaments d'habitatges. Hi ha més de mig milió de ciutadans sense cobertura mèdica. La taxa d'atur és de les més altes del país, tot i haver-se reduït gairebé la meitat. Els canvis demogràfics i econòmics han transformat el panorama polític: la majoria dels nous habitants vénen de Califòrnia i Seattle, atrets pels nous sectors tecnològics, i han importat el seu estil de vida ("californication"). També hi han arribat treballadors hispans poc qualificats i votants demòcrates. Al nord (Reno) també s'ha detectat immigració, però conservadora, provinent del nord de Califòrnia, cansada dels hàbits liberals de l'estat.

New Hamshire

Les enquestes assenyalen un avantatge lleuger per a Trump. El descens de Clinton s'explica perquè la majoria dels joves demòcrates de l'Estat van votar a Sanders en les primàries i són escèptics respecte a les polítiques de Clinton. És un dels pocs estats on Trump s'ha gastat més diners que Clinton en anuncis de campanya. És un dels anomenats "elastic states", ja que sol votar de manera diferent en funció de si es tracta de la Casa Blanca, el Congrés o el Senat.

Arizona

Avantatge de Trump. Fa temps que es vaticina un canvi polític, però no arriba mai: Arizona continua sent republicana. Forma part del "corredor del cactus" (juntament amb Nou Mèxic i Nevada), la rèplica al decadent "cinturó de l'òxid". Són estats que guanyen població i pes econòmic amb nous sectors punters, com les telecomunicacions, la indústria aeroespacial i la biotecnologia. Ha rebut molts hispans i blancs progressistes.

Minnesota

Avantatge de Clinton. És un estat tradicionalment demòcrata. Fins i tot, va ser un dels pocs estats que van votar demòcrata el 1984, quan hi va haver l'escombrada de Reagan. Els republicans han intentat conquerir aquest estat diverses vegades, i, aquest any, Trump hi ha fet força inversió. Segons una enquesta, arrasa entre els blancs sense estudis (un tant per cent molt alt). La nova indústria d'alta tecnologia repunta, però, igual que Wisconsin, l'estat també té una forta identitat rural. De resultes d'això, el governador pertany al Partit Laborista Granger. Molts d'aquests "labours" odien tant l'"establishment" que s'estimarien més Trump que no pas Clinton (en les primàries, de fet, va guanyar Sanders). Té una taxa d'atur de les més baixes i no hi ha el descontentament social d'altres indrets.

Virgínia

És un dels estats que s'han recuperat econòmicament amb més rapidesa. Clinton hi és favorita per molt poc. La seva esperança és que es mobilitzi el vot negre dels suburbis de Washington i de la població urbana, cada cop més nombrosa. És un estat que està passant per transformacions profundes: perd població rural i població blanca, i cada cop hi ha més habitants que treballen com a funcionaris al DC. Per contra, organitzacions ultradretanes com la Lliga dels Cristians o l'Associació Nacional del Rifle encara hi tenen molt de pes. Es considera un dels millors estats per fer negocis, i la indústria agrícola està deixant pas al sector d'alta tecnologia, propiciat per la NASA i les corporacions militars. És un estat que vota el candidat que prometi augmentar la despesa militar.

Maine

A Maine, els vots s'adjudiquen d'una altra manera (dos per al guanyador del vot popular a tot l'estat i un per al guanyador de cadascun dels dos districtes electorals). Per primera vegada en la història, sembla que hi haurà un "electoral split". Les enquestes asseguren que Trump guanyarà al districte 2, el del nord, rural. Clinton guanyaria al districte 1, al sud, més urbà. En el total de l'estat, Clinton té un certa avantatge. El resultat, doncs, podria ser: Clinton, 3; Trump, 1. És un dels estats que registren taxes de participació més altes. Juntament amb Vermont, és l'estat amb més població blanca.

Segueix llegint

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut