despeses factures
L'IPC avançat del març puja fins al 9,8%, rècord des del 1985

Els sous pugen molt menys que el cost de la vida: del 3% de l'IPC a l'1,68% dels salaris

El govern espanyol i el Banc d'Espanya demanen moderació, mentre que els sindicats volen que els convenis del 2022 corregeixin la diferència

Actualitzat

El 2021, els salaris marcats per conveni van pujar a Catalunya un 1,68% de mitjana. A Espanya, l'increment va quedar una mica per sota, en l'1,47%.

Són pujades salarials que, a la pràctica, han quedat molt per sota de l'encariment del cost de la vida.

Aquest desembre, l'IPC es va tancar al conjunt de l'estat al 6,7%, la seva taxa més alta de gairebé els últims 30 anys. I si ens fixem en la mitjana de tot l'any, la inflació se situa al voltant del 3%. Sigui quina sigui la referència que agafem, el 6 o el 3%, el que és evident és que s'ha perdut poder adquisitiu.

 

És cert que part d'aquests convenis es van pactar quan era difícil preveure l'episodi d'inflació que estem vivint, provocat en gran mesura per l'alça de preus de l'electricitat.

La clau està en el que passarà amb els convenis del 2022. El govern espanyol i el Banc d'Espanya esperen que la inflació afluixi a mitjans d'any i demanen, per tant, moderació en els increments de sou. Mentre que els sindicats, per la seva banda, creuen que s'ha d'actuar i que aquesta pèrdua de poder adquisitiu s'ha de corregir.

 

ARXIVAT A:
IPC Bretxa salarialEconomia de butxaca
Anar al contingut