Els síndics de l'1-O neguen que desobeïssin el TC i diuen que no van exercir el càrrec

En el segon dia del judici en què se'ls acusa d'usurpació de funcions i desobediència, han declarat els membres de la Sindicatura Electoral

RedaccióActualitzat

Els 5 membres de la Sindicatura Electoral del referèndum d'autodeterminació de l'1-O han negat aquest dijous que arribessin a exercir el càrrec.

Ho han dit en la declaració davant la titular del jutjat penal 11 de Barcelona, que els acusa d'usurpació de funcions i de desobediència pel paper que haurien tingut aquells dies.

Els síndics acusats són els professors de dret Josep Pagès i Marc Marsal, que era el secretari; els catedràtics de Ciències Polítiques Tània Verge i Jordi Matas, que era el president, i l'advocada Marta Alsina.

 

Diuen que no van exercir

En la segona sessió del judici, tots cinc han assegurat que van renunciar al càrrec, que no era remunerat, quan van rebre les notificacions del Tribunal Constitucional.

També que no van validar el manual d'instruccions per al referèndum ni tampoc res que tingués a veure amb els apartats de la llei del referèndum que corresponien a la Sindicatura Electoral de la qual formaven part.

Els acusats, durant el judici (ACN/TSJC)
Els acusats, durant el judici (ACN/TSJC) 

A preguntes del seu advocat defensor, han negat haver contactat amb els síndics territorials ni haver-los donat cap mena d'instrucció sobre el seu paper.

També que no van validar el cens electoral ni la distribució de meses, ni tampoc van arribar a debatre ni resoldre cap consulta, queixa o recurs.


Reunió al Parlament el 7 de setembre

Només han admès haver assistit a una reunió llarga el dia 7 de setembre del 2017 al Parlament, en la qual van prendre alguns acords, com decidir els noms dels síndics territorials.

Han assegurat, però, que no van aprovar la publicació d'aquests acords i que no saben com van arribar a ser penjats a internet. També han defensat que la suspensió del TC no es va publicar fins l'endemà.

Marta Alsina ha dit que després no es van tornar a reunir "mai més":

"El dia 7 ens reunim i no ens tornem a reunir mai més i després arriba la notificació aquesta, i després d'això, nosaltres ja havíem cessat, perquè no havíem fet res més. I al final vam fer la renúncia."

"Voluntat explícita d'arruïnar-nos"

Han declarat que alguns d'ells van rebre el 19 o el 20 de setembre la notificació del TC que els imposava una multa de 12.000 euros diaris i que llavors van fer una renúncia explícita als càrrecs.

Jordi Matas ha dit que van quedar "estupefactes" amb l'import de la multa:

"Amb una xifra de 12.000 euros al dia, per tant amb una voluntat explícita d'arruïnar-nos a tots, doncs vam quedar realment estupefactes i un cop vam sortir d'aquest estat de sorpresa, vam renunciar."

Quatre dels síndics han declarat al jutjat mateix, a la Ciutat de la Justícia, mentre que un cinquè, Marc Marsal, ha seguit el judici per videoconferència perquè està confinat per un positiu de Covid-19 en el seu entorn.


Les declaracions dels testimonis

Aquest dijous també han declarat els testimonis que no ho havien fet en la primera sessió del judici, aquest dimecres.

Un d'aquests testimonis ha estat Antoni Bayona, que llavors era lletrat major del Parlament, que ha dit que no sap si els síndics van reunir-se al Parlament i que no els coneixia.

En l'anterior sessió van declarar com a testimonis els síndics territorials, que també van assegurar davant la jutgessa que no van arribar a exercir en cap moment.

Jordi Matas, Tània Verge, l'advocat defensor Ramon Setó, Josep Pagès i Marta Alsina, aquest dijous arribant a la Ciutat de la Justícia
ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut