Sopars a l'exterior i toc de queda a les 23 h: noves mesures que planteja el govern

El Procicat també té sobre la taula si endarrereix fins a les onze de la nit el toc de queda abans que acabi l'estat d'alarma el 9 de maig

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns s'aixeca el confinament comarcal i altres restriccions mentre les dades epidemiològiques milloren lleugerament. Amb aquest escenari, el Procicat ja té sobre la taula altres elements d'estudi de cara al 3 de maig, quan s'ha de decidir si es renoven o no les mesures actuals.

Un dels elements que es valora és la reobertura de la restauració a les nits si les dades segueixen evolucionant favorablement. En una entrevista al canal 3/24, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha avançat que, quan tornin els sopars als restaurants serà, en un primer moment, només a les terrasses.

"És evident que quan comenci la restauració a nivell nocturn serà a l'exterior."

El conseller ha assegurat que els restaurants podrien obrir immediatament a les nits si la ventilació mecànica en interiors estigués assegurada de forma generalitzada.

"Si fóssim capaços de tenir ventilacions forçades a tota la restauració, amb uns índexs de 12 litres per persona i per segon de renovació d'aire, es podria obrir ja. Però això implica inversions."

Segons el conseller, aquesta és l'opció amb què s'ha de treballar a mitjà termini, ja que el fred tornarà després dels mesos d'estiu. Sàmper ha destacat que és el que estan fent països com el Japó i que és el que "s'ha demostrat que té més eficàcia".

 

Endarrerir el toc de queda

El comitè tècnic del Procicat, segons Sàmper, també té sobre la taula un endarreriment del toc de queda nocturn fins a les 11 de la nit, de manera que els bars i restaurants tindrien una mica més de marge.  

El toc de queda té els dies comptats fins que decaigui l'estat d'alarma el 9 de maig, això si res no canvia. A partir de llavors totes les restriccions hauran de tenir el vistiplau del Tribunal Superior de Justícia, tret que abans el govern espanyol aprovi un nou instrument legal. 

El Procicat també està estudiant que els nous passos de la desescalada puguin ser diferenciats segons els territoris.

El govern encara no ha aclarit quines mesures plantejarà a partir del 9 de maig perquè les validi la justícia. Sembla, això sí, que en prinicipi, el confinament perimetral de Catalunya s'eliminarà, i per tant, es permetrà la mobilitat amb altres comunitats autònomes. Segons el conseller, aquest tancament ja no és necessari, quan a tot l'estat la vacunació avança, fins i tot, per sobre de la mitjana europea. 
 

Els restaurants només podran servir sopars a l'exterior quan puguin allargar l'horari
El conseller Miquel Sàmper en l'entrevista al canal 3/24

 

 

"El paradigma ara obro ara tanco no hauria de tornar"

El govern treballa amb la idea que després dels mesos de calor ja no tinguem nous episodis bruscos de pujada de contagis i que hi hagi una bona part de la població vacunada, "potser tindrem el 60% de la població vacunada", ha dit.  Aquest escenari i la situació actual de la pandèmia farà canviar la manera de fer-hi front. Segons Sàmper ha de ser diferent a les tres primeres onades.  

"El paradigma d'ara obro ara tanco... Hauríem de tenir altres elements basats en la resiliència. No hauria de ser mai més aquest paradigma que hem tingut fins ara."

Amb tot, el conseller demana precaució i veure l'evolució de les dades, ja que encara hi ha "elements que se'ns escapen" com les noves variants i l'efectivitat de les vacunes en aquestes variants. 

 

Accelerar la vacunació

Tot el pla de desescalda dependrà de com evolucionin les dades de l'epidèmia i, sobretot, la pressió als hospitals, que aquest diumenge torna a pujar. Els hospitals tenen més de 1.600 pacients ingressats per Covid i el nombre de crítics torna a superar la barrera dels 500. De fet, en les últimes 24 hores, hi ha 10 llits més d'UCI ocupats per un malalt de coronavirus. 

Per frenar la pandèmia, Salut confia a accelerar la campanya de vacunació i, per això, ha preparat punts de vacunació massiva per aquesta setmana que ve per vacunar la població de 70 a 79 anys amb Pfizer.De fet, qui ho vulgui, ja pot demanar hora a través d'internet.

L'objectiu segueix sent arribar al 30% de persones vacunades al juny. Ara hi ha un 22% dels catalans amb almenys una dosi posada.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Fases de la desescalada
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut