"Molt baixa capacitat de contagi": el certificat que permet anar a sopar a Girona
Els primers clients del programa Obrir Girona, aquest divendres a Girona

"Molt baixa capacitat de contagi": el certificat que permet anar a sopar a Girona

Arrenca el programa Obrir Girona, que pretén recuperar i normalitzar activitats prohibides o molt restringides a causa de la pandèmia

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest divendres a la nit s'ha posat en marxa un pla pilot a cinc restaurants de Girona per demostrar que anar-hi a sopar és segur si es prenen prou precaucions.

La prova permet que s'asseguin en una mateixa taula fins a 6 comensals de 3 bombolles diferents que estiguin vacunats o tinguin una prova PCR o d'antígens negativa.

Ho demostren a través d'una aplicació de mòbil que els permet mostrar amb un codi QR el certificat MBCC, que vol dir: "molt baixa capacitat de contagi".

Dos clients del restaurant Cal Ros mostrant el certificat MBCC, aquest divendres a Girona

Vacuna o test vigent

El certificat es pot obtenir a una trentena de farmàcies de Girona, on verifiquen si la persona s'ha vacunat, si té una PCR vigent o, si no és així, li fan un test d'antígens que permet anar a sopar dins les 36 hores següents.

Les farmàcies cobren entre 2 euros i mig i 8 euros i mig, depenent de cada opció, i es calcula que hores d'ara ja han fet unes 200 certificacions, entre clients i personal dels restaurants.

En un dels restaurants, Cal Ros, aquest divendres només s'han omplert 4 taules, però per al cap de setmana ja ho tenen pràcticament tot reservat.

El chef i propietari, Marc Fiol, espera que la prova pilot sigui el primer pas per una tornada a la normalitat que no trigui massa:

"Teníem moltes ganes d'obrir els vespres, hem estats uns afortunats, esperem que aquesta prova pilot funcioni bé durant aquests 5 caps de setmana i després puguin obrir tota la resta de restaurants, a Girona i a Catalunya."

 

Espais MBCC

L'obertura d'aquests restaurants per sopar forma part del programa Obrir Girona, promogut pel Centre Blockchain de Catalunya, creat fa pocs mesos amb el suport de la Generalitat.

El seu president, Quirze Salomó, ha explicat que l'objectiu és crear espais MBCC en els quals es puguin fer coses que encara estan restringides:

"Aquests espais ens permetran un cert relaxament, un pas per endavant sempre al relaxament que tindrem a fora al carrer, emmarcat dins d'un assaig clínic."

Aquest centre vol impulsar a Catalunya la tecnologia blockchain, la que permet monedes virtuals com el bitcoin, i ara ha creat l'aplicació que permet el programa Obrir Girona.

Amb l'aval del Procicat

Aquest programa, que es va presentar aquest dimecres, es va començar a organitzar al febrer, i s'ha aplicat tan bon punt ha aconseguit l'aval del Procicat.

La prova pilot dels restaurants està de prevista de moment durant un mes per als caps de setmana, l'horari dels sopars és entre les 19.00 i les 22.00, i els comensals tenen fins a les 23.00 per tornar a casa.

Els restaurants poden omplir l'aforament fins al 80% i als participants se'ls fa un seguiment posterior en forma d'assaig clínic, que permetrà verificar la seguretat de la prova pilot.

Pel 2 de maig hi ha la intenció de fer a Girona un gran esdeveniment fent servir el certificat MBCC: la final de la lliga femenina de bàsquet si l'Uni Girona aconsegueix arribar-hi.


Altres proves pilot

Fins ara les úniques proves pilot que s'havien fet a Catalunya eren de concerts: al desembre se'n va fer una a la Sala Apolo de Barcelona i fa un mes se'n va fer una altra al Palau Sant Jordi, també a Barcelona.

A Sitges hi ha la intenció de fer-ne una altra en un altre àmbit de l'oci nocturn, als bars musicals del Carrer del Pecat.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
Anar al contingut