Londres

Els representants dels rebels libis prometen eleccions lliures si Gaddafi cau

Els ministres d'Afers Estrangers dels onze països aliats que intervenen militarment a Líbia es reuneixen avui a Londres per preparar la transició de Líbia sense Moammar al-Gaddafi. A la trobada també hi assisteixen els representants de la quarantena de països i d'organitzacions que hi donen suport. El principal objectiu és acordar una solució política per al país un cop es declari l'alto el foc, que ha de passar per la renúncia del dictador. Abans de la reunió, els representants dels rebels han difós un comunicat en què s'han compromès a celebrar eleccions lliures si Gaddafi abandona el poder. Per la seva banda, l'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Susan Rice, no descarta donar armes als insurgents.

Actualitzat
Els onze països de la coalició internacional que intervenen militarment a Líbia i una quarantena de països i organitzacions que hi donen suport es reuneixen avui a Londres per parlar del conflicte al país nord-africà. Tots plegats miraran de coordinar una línia política que marqui les pautes d'actuació per a l'etapa post-Gaddafi. En definitiva, preparar la transició de Líbia sense el dictador.

Abans de la trobada, el Consell Nacional Transitori, l'òrgan de govern dels rebels, ha difós un comunicat en què es compromet a celebrar unes eleccions lliures i justes si Gaddafi abandona el poder. El comunicat diu textualment que la seva aspiració principal és crear "un estat modern, lliure i unit".

I abans també de l'inici de la cimera, l'oposició a Gaddafi ha rebut un cop de mà del Regne Unit amb l'entrevista que han mantingut a Londres el ministre britànic d'Afers Estrangers i amfitrió de la reunió, William Hague, i l'enviat especial del Consell Nacional Transitori de Líbia, Mahmoud Jabril, que no assisteix oficialment a la trobada diplomàtica. Hague ha explicat que tots dos han parlat de l'actual situació política i humanitària a Líbia i s'han mostrat d'acord en el fet de protegir els civils libis.

Preparant la cimera

Aquest dimarts a la nit, una videoconferència liderada per França va servir per marcar els objectius de la cimera. El primer ministre anglès, David Cameron; el president dels Estats Units, Barack Obama; el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van coincidir a transmetre que la intervenció de la coalició a Líbia no té res a veure amb la de l'Iraq.

Avui, per tant, els participants a la reunió de Londres busquen arribar al màxim consens per a un procés de transició libi que agafi el relleu a dècades de règim autoritari. Un règim que ha aixecat en peu de guerra un ampli sector de la societat líbia.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut