Els regidors de Capgirem VNG-CUP trenquen la disciplina de vot i el govern de Vilanova i la Geltrú aprova el pressupost

Actualitzat

ACN Vilanova i la Geltrú - L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (Garraf) ha aprovat contra tot pronòstic aquest dilluns el pressupost municipal per al 2022, i ho ha fet amb els vots a favor dels tres regidors de Capgirem VNG-CUP, que formen part del govern municipal juntament amb ERC i Junts. Els electes han optat per trencar la disciplina de vot, no fer cas de la decisió presa en assemblea i donar suport als comptes de l'alcaldessa Olga Arnau (ERC). La formació ha convocat una assemblea per aquest dimarts en què és previst que es demani als regidors que posin el càrrec a disposició. En cas que no ho facin, se'ls obrirà un expedient que podria acabar amb la seva expulsió, una decisió que es podria prendre entre dimecres i dijous d'aquesta mateixa setmana.

L'assemblea ja va posar sobre la taula el suport a l'executiu local al març de 2021, i llavors es va acordar seguir-ne formant part, i al juliol es va ratificar amb uns ajustats 47 vots a favor contra 40 de negatius. "Llavors es va demanar més transparència a les regidores que es quedaven respecte a l'assemblea pel que feia a polítiques com l'habitatge social, però han passat els mesos i no s'han ratificat en aquest sentit", expressa en declaracions a l'ACN el portaveu de l'assemblea de Capgirem VNG-CUP, Jordi Villanueva.

Davant dels comptes plantejats per l'executiu local per al 2022, l'assemblea va optar per no donar-hi el seu suport, una decisió que es va fer prendre dimarts passat en considerar que algunes de les partides estratègiques, com ara les destinades a habitatge o acció social, no s'ajustaven al pla de joc que la ciutat consideren que necessita. "Se'ns va donar uns pressupostos de manera tancada, sense poder-los moure", assenyala Villanueva.

Això situava els anticapitalistes alineats amb PSC, Cs i SOM VNG, deixant en una minoria insuficient per fer prosperar els comptes a ERC i junts. "Mitja hora abans de començar el ple, però, els regidors ens han dit que votarien a favor, trencant la disciplina de l'organització", afegeix.

Davant d'aquest fet, els anticapitalistes han convocat per aquest dimarts a les 19.00 h una assemblea popular al centre cívic de la Sardana, en considerar que els tres regidors que els representen a l'executiu local han atemptat "contra la democràcia interna de l'organització i el seu codi ètic".

Renúncia, expulsió i govern: factors a tenir en compte

En la reunió d'aquets dimarts es convoca la militància, i això també inclou els tres regidors que han trencat la disciplina de partit. "Si venen i donen explicacions, les valoraríem, però si continuen amb el comportament de desobediència al col·lectiu demanarem que posin el càrrec a disposició", avança Villanueva.

"Ells estan a les llistes perquè l'assemblea els va escollir", recorda, tot posant de manifest que l'assemblea és sobirana per "posar i treure" noms de les llistes. Així, si no posessin el càrrec a disposició, es passaria a prendre mesures disciplinàries.

Villanueva recalca que en cap moment s'ha retirat el suport al govern local, només als comptes proposats. Si finalment els tres regidors deixessin de formar part de la formació, caldria valorar amb ERC en quina posició queda l'executiu i la relació entre les dues forces.

"Si l'alcaldessa decideix governar amb tres persones que han desobeït la seva organització, des de l'assemblea caldria parlar amb ERC per analitzar els escenaris que s'obren, seria molt fort i tindria conseqüències", conclou.

Anar al contingut