Moscou

Els rebels txetxens confirmen la mort del seu líder Xamil Bassàiev

La guerra santa contra Rússia continuarà malgrat la mort de Jamil Bassaiev, segons un comunicat difòs via internet pels independentistes txetxens. A diferència de Moscou, que diu que Bassaiev va morir durant una operació militar russa, els rebels diuen que la mort del seu líder ha estat accidental. L'ofensiva contra Bassàiev, acusat de ser el responsable de l'atac a l'escola de Beslan l'any 2004 en què van morir més de 330 persones, es va produïr a la República d'Ingúixia, fronterera amb Txetxènia. Segons els serveis de seguretat russos, el líder txetxè estava preparant algun tipus d'acció coincidint amb la celebració aquest mes de juliol de la cimera del G-8 a Rússia.

Actualitzat

En contradicció amb el que diu la guerrilla, el cap dels serveis secrets russos va dir que Xamil Bassàiev havia mort a Ingúixia, república veïna de Txetxènia, en una operació especial que "ha eliminat" el dirigent guerriller i altres "bandits" quan preparaven un atemptat.

Tot i l'anunci oficial no s'han mostrat per ara imatges del cos del dirigent guerriller. No obstant, el comandament de la guerrilla separatista txetxena ha confirmat la notícia i ha qualificat el comandant Xamil Bassàiev de "màrtir". La guerrilla ha explicat que la seva mort ha estat el resultat d'una detonació d'un camió amb explosius i no en una operació dels serveis secrets russos. Amb tot, la versió de la guerrilla coincidiria força amb diverses fonts oficials, que han apuntat que forces especials russes han atacat un comboi de tres vehicles que, literalment, ha saltat pels aires. Bassàiev anava en un dels vehicles i fins i tot podria haver quedat decapitat. Ara se li faran les corresponents anàlisis d'ADN, tot i que sembla que per les restes del cap i la pròtesi de la cama dreta, que va perdre en combat l'any 2000, queda clar que és ell.

Bassàiev, de 41 anys, representava la línia més radical de l'independentisme txetxè i últimament també havia endurit la seva posició religiosa professant el wahhabisme i autoproclamant-se imam, és a dir, líder religiós.

Després de confirmar la mort del líder guerriller, un representant del comandament, Abú Umar, ha informat a la pàgina web dels separatistes, Kavkaz Center, que Bassàiev s'ha convertit en "shahid", màrtir, una frase utilitzada pels islamistes morts en la "guerra santa contra infidels".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut