Exemplar de ratpenat frugívor d'Egipte, Rousettus aegyptiacus (Wikimedia - Lietuvos zoologijos sodas)

Els ratpenats també mantenen la distància social quan estan malalts

Una recerca feta a Israel assegura que un dels motius seria prevenir les infeccions en la colònia

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Amb la pandèmia, i entre altres mesures, ens hem acostumat a mantenir la distància entre les persones per prevenir i evitar contagis de Covid-19.

Aquesta és una actitud que els humans ja tenim més o menys instintivament quan ens sentim malalts, i és un comportament que podria estar present en altres animals.

És el que ha descobert un equip de recerca de la Universitat de Tel-Aviv, a Israel, en una espècie de ratpenat, el frugívor d'Egipte, Rousettus aegyptiacus.


El malalts s'allunyen dels sans

La recerca, publicada recentment a la revista Annals of The New York Academy of Sciences, ha constatat que aquests ratpenats, quan se senten malalts, s'allunyen del grup.

Els investigadors, liderats per l'etòloga Kelsey Moreno, preveien que els animals sans evitarien els malalts, tal com havien mostrat recerques anteriors en altres espècies, però el resultat va ser diferent:

"Esperàvem trobar-nos el mateix, de manera que ens vam sorprendre quan vam mirar els vídeos i vam veure els animals malalts que s'allunyaven dels sans en comptes de fer-ho al revés."


Per protegir la comunitat?

En declaracions al 324cat, Moreno creu que hi pot haver diverses explicacions, i una d'elles és que sigui un comportament seleccionat evolutivament per protegir la comunitat.

El motiu és que els ratpenats viuen en colònies molt denses i atapeïdes, de manera que les infeccions s'hi propaguen molt fàcilment, i l'aïllament voluntari dels malalts ho dificultaria.

Cria de ratpenats a l'Alt Empordà
Colònia de ratpenats a l'Alt Empordà

Altres causes possibles

De tota manera, també hi hauria altres causes, com per exemple que s'aïllin per evitar la despesa d'energia necessària per fer-se un bon lloc a la colònia, on sovint hi ha baralles.

També perquè la febre no els pugi massa, degut a la proximitat extrema amb els altres animals. De tota manera, el fet que s'allunyin dels sans com ho fan reforça la primera hipòtesi, i preveuen fer més recerques per reforçar-la encara més.


No estaven malalts de debò

L'estudi el van fer administrant als ratpenats una medicació que els provocava els símptomes d'una malaltia infecciosa normal, com ara febre, alentiment del metabolisme i pèrdua de pes.

Van fer-ho en dos tipus de colònia: una d'artificial i tancada, amb uns 40 animals, i van fer emmalaltir-ne 5, i una de natural i oberta amb les mateixes condicions.

Durant l'experiment van gravar-ho tot en vídeo, i van anar prenent mostres dels animals medicats per fer un seguiment del seu estat de salut.

Durant dos dies els animals "malalts" van quedar-se quiets a un racó, en general, allunyant-se de la resta i també si algun altre intentava acostar-s'hi, i en el cas dels de la colònia oberta, no van començar a sortir-ne fins al tercer dia.

 

Ratpenats a la Bracken Cave de San Antonio, Texas
 
ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut