L'encariment de la factura de la llum i els carburants fan augmentar l'IPC avançat fins al 3,8% (Pexels/Pok Rie)

Els preus tornen a pujar al maig per tercer mes consecutiu i l'IPC se situa en el 3,6%

L'IPC avançat ha pujat tres dècimes, sobretot per l'encariment de l'electricitat i els carburants

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els preus han tornat a pujar aquest mes de maig, sobretot per l'encariment de l'electricitat i els carburants i han situat l'IPC avançat en el 3,6%, tres dècimes per sobre que el mes passat. És el tercer mes de repunt consecutiu de l'índex de preus al consum, segons dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística.

La variació anual de l'indicador avançat és de 3,8%.

L'increment s'atribueix sobretot a l'electricitat, per la pujada de l'IVA de la llum, que ara se situa en el 21%, però que fa un any estava al 10%. Pel que fa als carburants, el preu ha baixat al maig, però menys del que ho va fer fa un any.

Els preus dels carburants han baixat al maig, però menys que fa un any (ACN)

A l'abril, l'IPC va repuntar fins al 3,3%, una dècima per sobre del març --que ja havia pujat 4 dècimes--, sobretot per l'increment del preu dels aliments. Al febrer, la xifra va ser del 2,7% mentre que al gener va ser del 3,3%.

A l'altra banda de la balança hi havia l'electricitat, que va baixar a l'abril, però amb menys intensitat que fa un any, i l'oci i cultura, que fa un mes es van abaratir considerablement i van ajudar a contenir la pujada de preus.

A Catalunya, l'IPC de l'abril va pujar dues dècimes i es va situar com el del conjunt de l'Estat, en el 3,3%, segons dades definitives.

A l'abril, els preus que més es van encarir van ser els dels aliments (Pexels/PhotoMix Company)

Pel que fa a la inflació subjacent, la que no té en compte els aliments no elaborats i productes energètics, també ha augmentat una dècima al maig, fins a situar-se al 3%.

A l'abril es va moderar, fins al 2,9%. Segons va destacar el Ministeri d'Economia, el mes passat era la primera vegada en gairebé dos anys que la inflació subjacent se situava per sota de la taxa general d'IPC.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaIPC
Anar al contingut