El canvi de l'IVA de la llum tindrà un efecte immediat a la factura del consumidor

L'IVA de la llum passarà del 10% al 21% aquest març per la caiguda del preu de l'electricitat

Amb la baixada del preu de l'electricitat al mercat majorista per sota dels 45 euros, el govern espanyol deixarà sense efecte la mesura extraordinària durant el mes de març

RedaccióActualitzat

L'IVA del preu de la llum passarà aquest mes de març del 10 al 21% per la caiguda del preu de l'electricitat. Tot i que la rebaixa de l'IVA en l'electricitat estava prorrogada fins al desembre del 2024, hi havia una excepció: que el preu del megawatt hora (MWh) en el mercat majorista de la llum se situés per sota dels 45 euros. I això és el que ha passat aquest mes.

El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha assegurat aquest dimarts que les mesures del govern espanyol condicionades al preu de l'energia, com la pujada de l'IVA amb aquest supòsit, "han de seguir el seu curs".

Amb tot, si el preu de la llum al mercat majorista el mes de març supera aquest topall, l'IVA pot tornar al 10% a l'abril. La pujada de l'IVA s'aplicarà tant si els consumidors tenen contractat el subministrament a un preu fix com si està indexat al mercat.   

Aquest febrer, tenint en compte les dades avançades d'aquest dimecres, el preu de la llum se situa en 41,25 euros/MWh, per sota del límit establert pel govern espanyol el juny del 2021 en un decret llei en què s'adoptaven mesures urgents en l'àmbit de la fiscalitat energètica.  

El bon comportament de l'energia eòlica i l'energia solar explica la caiguda de preus.  

Per a aquells usuaris que estiguin beneficiant-se del bo social es mantindrà l'IVA al 10% passi el que passi durant tot l'any

Comptadors de llum
Comptadors de llum (Europa Press/Eduardo Parra)

Com es notarà a la factura? 

Doncs, agafem un exemple. El cas d'un consumidor amb una potència contractada de 3,5 kW i un consum mitjà de 220 kWh al mes, amb un IVA al 10% li arribaria una factura de poc més de 38 euros, amb l'IVA al 21, gairebé fregaria els 42. 

Per tant, estem parlant de gairebé 4 euros de diferència. 

Cal tenir en compte, a més, que durant l'any també s'apujaran dos impostos més: l'impost especial sobre l'electricitat, que arribarà al 5,1%, i l'Impost sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica, que se situarà al 7%.

D'aquesta manera, en qüestió d'un any la factura per al consumidor final podria encarir-se fins a un 25% --117 euros més a l'any-- per l'increment dels impostos, segons el sector.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
Anar al contingut