L'IPC puja un 3,3% al gener per l'encariment de la llum i el gas: què puja i què baixa

A Espanya, el repunt de la inflació és d'una dècima més per la retirada de les ajudes a l'energia

RedaccióActualitzat

Es confirma el lleuger repunt de l'IPC al gener. Els preus han pujat un 3,3% a Catalunya, una dècima més a tot Espanya, i, per tant, tres dècimes per sobre que al desembre, segons la dada definitiva publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es confirma, doncs, la dada avançada fa un parell de setmanes.

Un dels motius d'aquesta pujada ha estat la retirada progressiva de les ajudes a l'energia. Des del gener, l'IVA de les factures de llum i gas ha pujat del 5 al 10% i això s'ha acabat traslladant a l'IPC.

La inflació torna a pujar, doncs, després de dos mesos consecutius de baixada i se situa al nivell més alt des de l'octubre, quan va arribar al 3,5%. 


S'encareix l'energia, però baixen els carburants

L'electricitat és un 9,4% més cara que fa un any i el gas, un 8%.

L'encariment més destacat torna a ser l'oli d'oliva, que ha pujat un 62,9% l'últim mes i és un 4,1% més car que ara fa un any. També cal pagar més per comprar llegums i hortalisses, que valen un 15,6% més que l'any passat; fruita, que en l'últim any ha pujat un 13,7%; ous, que són un 6% més cars, i peix, que ha pujat un 4,5%.

En conjunt, els aliments i les begudes no alcohòliques presenten un increment notable, del 7% a Catalunya i del 7,4% al conjunt d'Espanya.

surtidors de gasolina
Els carburants han influït en la baixada de preus, segons l'INE

A la banda contrària, ajudant a contenir els preus, hi ha els carburants, que van començar l'any amb preus inferiors als del gener de l'any 2023.

Amb les rebaixes d'hivern, també han baixat la roba i el calçat, que al gener van reduir preus un 10,7%. L'oci i la cultura han caigut un 2,1% per la baixada de preu dels paquets turístics.


Pel que fa a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els aliments frescos ni el preu de l'energia, continua baixant i queda en el 3,6%, dues dècimes menys que el mes passat.

 

ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut