Els pagesos, indignats amb la nova prohibició de fer cremes al camp

La normativa estatal diu que s'ha de prioritzar el reciclatge de les restes vegetals, mitjançant tractament biològic

RedaccióActualitzat

A tots els problemes que arrossega el sector de la pagesia, aquest any se n'hi ha afegit un altre: la prohibició de fer cremes al camp. Fins ara, quan acabava la temporada de risc d'incendis, els pagesos estaven autoritzats a cremar controladament restes vegetals, com branques o troncs.

Ara, però, una nova llei estatal que aposta pel reciclatge ha indignat el sector, ja que incrementa encara més els costos de producció, en molts casos difícils d'assumir, enmig de les dificultats en què es troben els qui treballen la terra. A més, els pagesos denuncien que això també fa augmentar el perill de malalties i fongs al camp.

Els pagesos diuen que cap de les administracions ha previst una solució al problema que els ha generat la nova normativa

Una llei d'àmbit estatal

La Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular que es va aprovar al Congrés espanyol a l'abril passat es va fer amb l'argument de prioritzar el reciclatge de les restes vegetals mitjançant tractament biològic. És a dir, fer-ne compost.

Molts pagesos ja trituren les restes vegetals, per exemple les de la poda dels arbres, que d'aquesta manera es converteixen en adob. Però quan es tracta de volums més grans, retirar aquests residus a una planta de tractament pot suposar un sobrecost considerable per al pagès. És el que passa, per exemple, a l'explotació de Josep Gòdia, un pagès d'Alcarràs:

"Ara no sabem si les restes de les podes les vindran a buscar, o si haurem de pagar perquè ens ho vinguin a buscar. No sabem res. Ens han posat un problema, però no ens han donat cap solució."

De moment, les piles d'arbres es quedaran sense cremar. Però el sector està encès. No complir la normativa i cremar les restes vegetals els pot comportar multes d'entre 2.000 i 100.000 euros.

ARXIVAT A:
Agricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut