Un malalt greu en un hospital d'Indonèsia
Entre els ingressats per covid greu hi ha més pacients amb nivells baixos del colesterol bo (Reuters/Willy Kurniawan)

Els nivells baixos de l'anomenat colesterol bo augmenten el risc de covid greu

Els estudis fets sobre aquesta relació mostren que els pacients amb covid greu tenen uns nivells de colesterol HDL en sang, abans i durant la infecció, més baixos

Xavier DuranActualitzat

Els nivells baixos de l'anomenat colesterol bo o d'alta densitat (HDL) augmenten el risc de covid greu i de mort per aquesta malaltia. Així ho mostra un ampli estudi fet amb tots els ciutadans de Madrid de 75 anys o més.

L'estudi s'ha publicat a la revista Atherosclerosis i l'ha encapçalat José María Mostaza, metge de l'Hospital Carles III de Madrid i president de la Societat Espanyola d'Arteriosclerosi.

L'estudi inclou dades de 593.342 persones, totes elles residents a Madrid, que havien nascut abans de l'1 de gener del 1945 i que eren vius a 31 de desembre del 2019. A totes se'ls havia mesurat el colesterol almenys una vegada en els cinc anys anteriors.

De tots els participants, 36.966 van tenir infecció per SARS-CoV-2 entre l'1 de març i el 31 de desembre del 2020. Una mica més de la quarta part, 9.689, van morir.

Els autors han considerat morts per covid aquelles en què així constava en el registre de l'hospital o qualsevol mort que hi hagués dintre dels 15 dies següents a la confirmació de la infecció pel coronavirus.

Un cop fets els ajustaments, els autors conclouen que un nivell més alt del colesterol bo (HDL) està relacionat amb un risc menor de covid greu, independentment de l'edat, del sexe, del pes o de la presència de qualsevol altra malaltia prèvia. L'efecte protector era superior en dones que en homes.

Els investigadors subratllen el fet que durant els primers temps de la pandèmia no hi havia prou tests disponibles i que molt pacients van morir per problemes respiratoris que no es van poder atribuir a la covid. També hi va haver pacients greus als quals no se'ls van practicar tests. Per això consideren que el nombre de morts devia ser superior.

Els autors afirmen que, si bé no poden concloure que l'HDL és un factor de risc causal de mort per covid, tots els càlculs i ajustaments de les dades suggereixen que aquest colesterol protegeix de la mortalitat per aquesta malaltia.

Un estudi fet a Catalunya ho avançava fa un any

Un estudi d'investigadors catalans ja havia arribat a la mateixa conclusió fa vora un any i, a més, considerava també la influència dels nivells de triglicèrids.

Es va publicar al març del 2021 a la revista Scientifc Reports i el va encapçalar Lluís Masana, de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus (de la Universitat Rovira i Virgili i Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili).

Es tractava d'un estudi observacional amb dades de la XULA (Xarxa d'Unitats de Lípids i Arteriosclerosis). Els pacients estaven ingressats amb covid en hospitals de Reus, Valls, Barcelona, Sant Joan Despí, Terrassa, Tortosa, Tarragona, El Vendrell, Manresa, Girona i Blanes.

Del total de 2.159 pacients, n'hi va haver 1.305 dels quals es disposava de nivells de lípids anteriors a l'hospitalització, i en 297 es van analitzar durant l'estada en el centre.

I els resultats indiquen que els pacients que van passar covid greu tenien, prèviament, nivells més baixos de colesterol HDL i més alts de triglicèrids. Les anàlisis fetes durant l'hospitalització mostraven la mateixa relació amb la covid greu.

Pels autors, les dades són prou consistents per a aquesta conclusió:

"Nivells baixos de colesterol HDL I nivells alts de triglicèrids Durant l'hospitalització s'haurien de considerar marcadors d'alt risc en covid-19".

Pels investigadors, les concentracions de lípids a la sang no són només un indicador de l'estat nutricional, sinó també un biomarcador del grau d'inflamació, que juga un paper molt important en la malaltia.

Per això consideren que s'haurien d'obtenir perfils de nivells de lípids per avaluar el risc de covid greu.

En declaracions al 324.cat, el doctor Masana explica que l'alt nivell de triglicèrids com factor de risc en l'evolució de les infeccions ja és conegut des de fa temps i s'havia vist, fa anys, per exemple, en el cas del VIH. També s'ha observat en diverses infeccions respiratòries, com pneumònies.

El doctor Masana considera molt important mesurar els nivells d'HDL i triglicèrids en ingressats per covid, perquè si els primers baixen i els segons pugen el pronòstic no és bo. I un cop produït aquest efecte, no hi ha solucions ràpides:

"Aquests nivells depenen dels hàbits de vida i tenir-los controlats disminueix el risc de covid greu. Però un cop entrem en la fase aguda no hi ha cap mesura per modificar-los".

Per això, afegeix, és important mesurar-los en el marc de la covid: "No es tracta de conèixer l'estat de nutrició del pacient, sinó de mesurar-los perquè intervenen en el mecanisme d'inflamació".


Una revisió d'estudis ho confirma

Aquesta relació sembla confirmada amb una revisió d'estudis feta per investigadors de la Universitat Europea de Xipre, a Nicòsia, i la Facultat de Medicina de la Universitat de Tessàlia, a Grècia, encapçalat per Aris Agouridis. Es va publicar a l'agost a Atherosclerosis.

Els autors van analitzar 33 estudis sobre la relació entre colesterol HDL i covid publicats fins al maig del 2021. El conjunt d'estudis incloïen 11.918 pacients.

La conclusió, un cop revisats, era que els nivells de baixos d'HDL s'haurien d'afegir a la llista d'altres factors de risc, ben coneguts, de covid greu.

Per tant, sembla que tenir uns nivells elevats de colesterol bo, sempre que els de colesterol total estiguin dins de la normalitat, no són només beneficiosos per a la salut cardiovascular, sinó que també redueixen el risc de tenir covid greu.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut