Jordi Rosell, investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana, mostra una mandíbula d'ós trobada a la cova del Toll de Moià (ACN…
Jordi Rosell, investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana, mostra una mandíbula d'ós trobada a la cova del Toll de Moià (ACN / Carola López)
Moià

Els neandertals de les coves del Toll de Moià menjaven óssos de les cavernes

Durant les excavacions s'han trobat eines de tall que certificarien que, a més d'herbívors, els humans que vivien al Moianès fa 50.000 anys també s'alimentaven de carnívors

RedaccióActualitzat

Una vintena d'arqueòlegs han trobat al Parc Prehistòric de les Coves del Toll de Moià diverses proves que certificarien que els neandertals menjaven i caçaven óssos de manera regular.

En les excavacions, que van començar fa vint dies i han acabat aquest dissabte, s'han trobat eines de tall que certificarien que, a més d'herbívors, els neandertals també s'alimentaven de carnívors.

Una petita eina de tall trobada al costat de restes d'ós a la cova del Toll
Una petita eina de tall trobada al costat de restes d'ós a la cova del Toll (ACN / Carola López)

A les coves de Moià s'hi fan excavacions cada estiu, però el 2020 es van aturar per la Covid i ara s'han reprès. Estan considerades "un dels jaciments més importants de Catalunya" i encara hi ha molt per explorar.

En aquesta ocasió, la recerca s'ha centrat a la cova de les Teixoneres i, especialment, a la del Toll. A la primera hi han estat excavant les restes de campaments neandertals amb una antiguitat d'entre 52.000 i 54.000 anys i també han estat treballant en uns nivells inferiors on hi ha campaments neandertals de fa 200.000 anys.

A l'entrada de la cova del Toll hi ha un panot informatiu amb els animals que van viure a la zona
A l'entrada de la cova del Toll hi ha un panell informatiu amb els animals que van viure a la zona (ACN / Carola López)

Les descobertes més sorprenents s'han fet a la cova del Toll, on els arqueòlegs han trobat una col·lecció d'ossos amb marques de tall i alguna eina feta per neandertals fa 50.000 anys.

El director de l'excavació, Jordi Rosell, professor de la Universitat Rovira i Virgili, explica que la troballa d'eines de tall certifica que aquests neandertals tenien els plantígrads "com un dels seus recursos habituals".

Tres investigadors analitzen les restes animals trobades
Tres investigadors analitzen les restes animals trobades (ACN / Carola López)

Ara intenten verificar si les restes trobades corresponen a óssos morts durant la hibernació o si van ser animals que van caçar els humans per alimentar-se i per aprofitar-ne les pells.

Rosell ha explicat que fa 50.000 anys "l'ós de les cavernes era el rei del Moianès" i que així ho certifica "la col·lecció de restes" de plantígrads femelles que s'ha trobat a la cova del Toll:

"És potser una de les més importants de la península Ibèrica i, a més, correspon a la varietat més meridional que es coneix a Europa."

Dues arqueòlogues analitzen els ossos trobats a les coves de Moià
Dues arqueòlogues analitzen els ossos trobats a les coves de Moià (ACN / Carola López)

Un cop acabades les excavacions, a la vintena d'arqueòlegs que han treballat a les coves del Moianès els espera un llarg treball de laboratori i d'investigació per presentar finalment les descobertes als congressos especialitzats.

La feina no s'atura i l'estiu que ve tornaran a fer excavacions en aquestes coves, que encara tenen molt per oferir. "A la cova de la Teixonera tenim pràcticament tota la història dels neandertals de la Catalunya central concentrada", diu Jordi Rosell.

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut