Els Mossos expulsen els 6 agents condemnats per l'agressió racista a Sant Feliu Sasserra

Aquest dilluns s'ha sabut la sentència, amb una pena mínima per als agents, d'un any de presó i sis mesos d'inhabilitació

RedaccióActualitzat

El cos de Mossos d'Esquadra ha decidit expulsar els sis agents condemnats aquest dilluns a una pena mínima per una agressió racista l'any 2019 a Sant Feliu Sasserra, al Bages.

Durant el judici, els agents han reconegut els fets i han acceptat una condemna d'un any de presó per un delicte contra la integritat moral amb agreujant de racisme i lesions, a més d'una inhabilitació especial de sis mesos.

Tot i això, i segons ha pogut saber TV3, el cos ha anat un pas més enllà i ha decidit expulsar-los definitivament. La decisió s'executarà un cop s'hagi rebut oficialment la sentència.

Fins ara, el Departament d'Interior havia canviat de destinació els sis agents --que treballaven a l'ARRO de la comissaria de Manresa--, malgrat que el Parlament va instar el govern a suspendre'ls de sou i feina.

En aquell moment, l'aleshores conseller Miquel Buch va descartar aquesta opció, però es va comprometre a exigir-ne l'expulsió tan bon punt hi hagués sentència.

Al principi de la investigació, els sergents responsables de la unitat van assegurar que eren incapaços de distingir quins agents es podien sentir en els àudios, una posició que van rectificar posteriorment.

El cap dels Mossos, Eduard Sallent, es va adreçar per carta a tots els agents després que es publiqués la gravació. Sallent va admetre "vergonya i indignació" per la conducta denunciada.

El cas el van fer públic conjuntament "El matí de Catalunya Ràdio" i La Directa i va tenir una àmplia repercussió, també al carrer, amb mobilitzacions a Sant Feliu Sasserra i a Manresa.


Un acord que permet evitar la presó

La sentència que s'ha sabut aquest dilluns és fruit d'un acord entre les acusacions del cas i els agents, que ha permès rebaixar considerablement la pena de tres anys i mig que demanava la Fiscalia inicialment. SOS Racisme, que exercia l'acusació en el cas i demanava 6 anys de presó, també ha acceptat el pacte.

A més de la inhabilitació, també se'ls ha condemnat a una multa de 300 euros i se'ls ha imposat l'allunyament de 500 metres de la víctima i la prohibició de comunicar-s'hi durant quatre anys. La Generalitat haurà d'indemnitzar la víctima amb 80.000 euros per danys morals i lesions físiques.

Els agents podran evitar l'ingrés a la presó amb la condició de participar en un programa per a la igualtat de tracte i la no discriminació.


Agressió i insults

Els fets van passar a Sant Feliu Sasserra el gener del 2019, quan en Wubi, un jove negre que llavors tenia 20 anys, va ser empaitat, detingut i insultat per diversos agents antiavalots dels Mossos. El noi va poder gravar un àudio amb l'agressió, en què se sent com els policies s'autoqualifiquen de racistes i el tracten de manera violenta i vexatòria.

Aquest és un fragment de l'àudio que va poder gravar:

Detingut: "Per favor deixeu-me en pau, que soc humà."

Mosso: "Ja està, deixeu-lo."

D.: "Jo soc humà com vosaltres."

M.: "Tu no ets humà, tu ets un mico."

D.: "Un mono?"

M.: "Tu ets un mico fill de puta. Un altre dia que en toquis un dels meus, t'enfonso la cara aquí. Ho has entès o què? Als meus ni tocar-los. Ho has entès o no? Doncs vinga, cap al cotxe, me cago en la puta, ja. Vinga!"

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut