En Wubi, de 21 anys, va ser víctima d'una agressió racista per part d'alguns agents dels Mossos d'Esquadra
En Wubi, de 21 anys, va ser víctima d'una agressió racista per part d'alguns agents dels Mossos d'Esquadra

Identifiquen els mossos que van participar en l'agressió racista a un noi negre al Bages

Els sis agents estan en actiu un any i mig després dels fets

RedaccióActualitzat

Dos sergents dels Mossos d'Esquadra han identificat 5 dels 6 antiavalots investigats per vexacions i insults racistes a un jove durant una detenció al Bages.

Els dos sergents, superiors dels agents denunciats, que inicialment no van reconèixer cap dels implicats, ara, en un informe fet per assumptes interns dels cos, han reconegut les veus dels àudios en què se sentien comentaris racistes dels agents. Una gravació que va poder fer la mateixa víctima que va rebre cops, escopinades i humiliacions.


La reacció d'Interior

Els fets van tenir lloc fa un any i mig, i fins que Catalunya Ràdio i La directa no van fer públic l'àudio de l'agressió, Interior no va actuar.

Poques hores després que es fes pública la gravació, el conseller Buch va anunciar que canviava de destí els agents implicats, però no els va apartar del cos. En sessió parlamentària, Buch va dir que si els agents acabaven sent condemnats, els expulsaria del cos. 

L'argument per no haver canviat de destí els agents fins ara era que el Departament d'Interior desconeixia el contingut de l'àudio. 

Aquest dijous, durant una roda de premsa, Buch ha dit que va condemnar l'acte "des del primer moment" i ha expressat la seva "confiança en què el sistema identificarà els responsables" i que "s'aplicaran les mesures que vaig anunciar".

En aquest sentit, ha parlat de "compromís intern i públic" i ha assegurat:

"Un cop sapiguem qui són els responsables actuarem amb tota la fermesa davant de fets que no s'ajusten al que ha de ser el cos dels Mossos d'Esquadra."


Es va intentar fer una pericial externa, impulsada per SOS Racisme, per identificar-ne els agents, però els antiavalots es van negar a prticipar-hi.

El cas l'està investigant un jutjat de Manresa, que ha imputat sis agents dels Mossos d'Esquadra per un delicte de lesions i un contra la integritat moral. Les diligències es van obrir el febrer del 2019.

El denunciant ja va declarar i es va ratificar en la denúncia i els sis investigats van ser citats a l'octubre i es van acollir al dret a no declarar. El procediment segueix obert, pendent que es duguin a terme més diligències. I, mentrestant, els sis agents estan en actiu un any i mig després dels fets.


La gravació de l'agressió racista

El gener del 2019, el Wubi, que aleshores tenia 20 anys, va sortir de casa seva en una localitat del Bages on s'estava fent un desnonament. El van agredir, el van insultar i el van humiliar amb declaracions explícitament racistes per part d'uns agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

Detingut: "Per favor, deixeu-me en pau, que soc humà."

Mosso: "Ja està, deixeu-lo."

D.: "Jo soc humà com vosaltres."

M.: "Tu no ets humà, tu ets un mico."

D.: "Un mono?"

M.: "Tu ets un mico fill de puta. Un altre dia que toquis uns del meus, t'enfonso la cara aquí. Ho has entès o què? Als meus ni tocar-los. Ho has entès o no? Doncs vinga, cap al cotxe, me cago en la puta, ja. Vinga!"

De la conversa es desprèn que el comportament dels mossos responia a la fugida del jove quan l'estaven identificant i al fet que va empènyer un agent, que va anar per terra. Després, quan el van tornar a immobilitzar, van proferir els insults racistes:

Mosso 1: "Qui t'havia de dir, a tu, aquest matí quan t'has llevat, que acabaries com has acabat, eh?"

Mossos 2: "Mira, blanc, ha acabat blanc!"

M1.: "Mira, ja t'ho he dit jo! T'ho he dit per telèfon, que li fotria una hòstia que el deixaria blanc. Mira, blanquet."

M2: "Gentussa de merda que arriba a aquest país!"


I, en un altre moment, un dels agents s'arriba a definir com a racista:

"I et diré una cosa: soc racista, molt. Però si fossis blanc t'hauria pegat igual de fort o més, que ho sàpigues! Però soc racista."  

En aquest vídeo el Wubi denunciava el seu cas:

ARXIVAT A:
RacismeMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut