Interior no suspendrà els mossos de l'actuació racista mentre no hi hagi sentència
El conseller Miquel Buch diu que esperarà fins que s'estableixi el grau de participació del agents presumptament implicats
Interior no suspendrà els mossos de l'actuació racista mentre no hi hagi sentència
Interior no expulsarà els mossos investigats per agressió racista fins que s'identifiquin
Miquel Buch, aquest dimecres, durant la seva intervenció al Parlament (ACN / Sílvia Jardí)

Interior no suspendrà els mossos de l'actuació racista mentre no hi hagi sentència

El conseller Miquel Buch diu que esperarà fins que s'estableixi el grau de participació del agents presumptament implicats

RedaccióActualitzat
TEMA:
Racisme

Aquest dimecres, el conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha referit al Parlament al cas de l'agressió racista de Sant Feliu Sasserra. Durant la sessió de control al govern, Buch s'ha compromès a exigir l'expulsió del cos de Mossos d'Esquadra dels agents que van sotmetre a vexacions racistes un noi, fa un any i mig, en aquesta població del Bages. En tot cas, això no passarà fins que hi hagi sentència contra els agents, i aquesta resolució podria trigar anys.

La Conselleria no els suspèn de feina i sou, per ara. Sí que els ha canviat de destí i continuen en actiu. Interior argumenta que s'ha de preservar la presumpció d'innocència i que no està clar que els sis agents antiavalots que hi eren actuessin tots de la mateixa manera.

Aquesta era la reflexió que feia el conseller d'Interior en la seva intervenció a la cambra catalana:

"Quan tingui els noms dels autors i dels encobridors, si n'hi ha, exigiré l'expulsió immediata del cos. Quan tingui els noms. Però ara entenc que són sis persones que estan investigades i que desconec si les sis estan implicades o si hi havia persones que allà no hi eren. Per tant, què he fet? Mesura preventiva tipificada com a greu de retirada del servei que estaven prestant i no són al carrer".


Miquel Buch ha assegurat que l'àudio que "El matí de Catalunya Ràdio" va avançar dilluns, on se sentien les vexacions racistes, el repugna i li fa sentir vergonya. El conseller està decidit a actuar amb contundència, però ha insistit que cal identificar el paper dels diferents agents.

Buch ha defensat la seva gestió en aquest cas que investiga un jutjat de Manresa. De moment, els sis agents del grup presumptament implicats treballen des d'aquesta setmana en feines administratives i en destins diferents.


"No ets humà, ets un mico"

El jutjat de Manresa investiga vexacions racistes d'agents dels Mossos a un jove negre
Wubi, un jove negre de 21 anys, denunciant que va patir comportaments racistes per part dels Mossos


"El matí de Catalunya Ràdio" va tenir accés al cas del Wubi, un jove negre de 21 anys que el gener de l'any passat va ser víctima de comportaments racistes per part dels Mossos d'Esquadra a Sant Feliu Sasserra. El noi va aconseguir gravar i guardar la gravació de la seqüència de la persecució i detenció amb les converses que va tenir amb els agents.

Aquest n'és un fragment:

Detingut: "Per favor deixeu-me en pau, que soc humà."

Mosso: "Ja està, deixeu-lo."

D.: "Jo soc humà com vosaltres."

M.: "Tu no ets humà, tu ets un mico."

D.: "Un mono?"

M.: "Tu ets un mico fill de puta. Un altre dia que toquis un del meus, t'enfonso la cara aquí. Ho has entès o què? Als meus ni tocar-los. Ho has entès o no? Doncs vinga, cap al cotxe, me cago en la puta, ja. Vinga!"

 

Interior no expulsarà els mossos investigats per agressió racista fins que s'identifiquin
El cas s'ha conegut coincidint amb altres accions racistes


El comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, es va adreçar per carta a tots els agents després que dilluns es publiqués la gravació. A la carta, Sallent parla amb "vergonya i indignació" de la conducta denunciada:

"Sé que quan vàreu sentir la gravació vau sentir també vergonya i indignació per una conducta que no ens representa i que atempta contra la professionalitat i la bona feina que quotidianament duem a terme".


Diu que es tracta d'un dels "casos aïllats" que perjudiquen la feina dels Mossos, perquè "generen recel" i "desconfiança de la ciutadania".

ARXIVAT A:
RacismeMossos d'EsquadraMiquel BuchJudicial
Anar al contingut