Cornellà

Els metges alerten contra els excessos de prevenció en mamografies o tractaments contra el colesterol

Alguns metges comencen a alertar sobre la conveniència d'evitar determinades analítiques i tractaments preventius que poden tenir efectes innecessaris i que es podrien estalviar amb canvis d'estil de vida dels pacients. Les mamografies en alguns casos de dones joves o els medicaments contra el colesterol són exemples del que consideren excedir-se amb els tractaments preventius.

TV3Actualitzat
Per molts pacients, el final lógic d'una visita al metge és sortir-ne amb una recepta sota el braç. Alguns metges, però, insisteixen que, en determinats casos, aquesta no és la millor solució i que cal evitar excedir-se amb els tractaments preventius.

Uns casos clars són les persones amb un nivell de colesterol alt: si no tenen factors de risc cardiovascular, un canvi d'estil de vida és suficient per a baixar el colesterol i evitar l'ús de medicació. Es calcula que entre un 30% i un 50% de la gent que es medica contra el colesterol no ho hauria de fer. Els efectes dels medicaments no són innocus i les pastilles que ajuden a baixar el colesterol poden afectar el fetge i els músculs. Aquest consum no sempre necessari de medicaments també es dóna amb els antidepressius o els antibiòtics.

Els metges, però, són els primers que assenyalen les dificultats de canviar les rutines. "Si un metge ha de visitar moltes persones, és fins a cert punt comprensible que és més fàcil iniciar un tractament farmacològic que no pas insistir en canvis en l'estil de vida", explica el metge de família César Asejo.

El metge i professor de la Universitat Autònoma de Madrid Juan Gervas apunta que les medicines "són cada vegada més potents i tenen més capacitat de curació, però la potència és com un canó que, com més potent, més perillós i s'ha d'utilitzar amb més cura".

Altres excessos que es denuncien són les cada vegada més habituals proves preventives. Les mamografies o les anàlisis de PSA de la pròstata en grups d'edat més joves s'ha constatat que no aporten cap benefici i, en canvi, sovint comporten intervencions agressives com les biòpsies.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut