Els caps de llista de les municipals del 28M a Barcelona fent un vermut a la Boqueria
Els caps de llista de les municipals del 28M a Barcelona fent un vermut a la Boqueria (Blanca Blay / ACN)

Els líders polítics catalans i espanyols, a escena en la pugna per l'alcaldia de Barcelona

Els candidats a l'alcaldia de Barcelona, més disputada que mai, rebran el suport dels pesos pesants dels partits. Yolanda Díaz i Pedro Sánchez tancaran la campanya del 28M a Barcelona

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Bassa i Alemany

Redactora de la secció de Política de TV3

Actualitzat

La vicepresidenta Yolanda Díaz encapçala el rànquing de presència de membres del govern espanyol durant la campanya. Sumar, el seu projecte per arribar a La Moncloa, té en Ada Colau un dels principals actius, potser el que més. L'alcaldessa de Barcelona la tindrà tres dies al seu costat. L'últim, el del tancament de campanya.

Yolanda Díaz abraça el principal actiu polític de Sumar, l'alcaldessa Ada Colau
Yolanda Díaz abraça el principal actiu polític de Sumar, l'alcaldessa Ada Colau (Alberto Paredes / Europa Press)

La capital catalana és el mateix destí de Pedro Sánchez per cloure la campanya. Serà el mateix dia que abans, passarà per Lleida i Tarragona.

És el primer cop que un president del govern espanyol tanca la campanya de les municipals a Barcelona. Conscient del pes de Catalunya en unes eleccions generals, ja a la vista. Jaume Collboni també rebrà un seguici de ministres. Els socialistes reivindiquen la Barcelona olímpica que governaven fa 30 anys. 

Pedro Sánchez tancara la campanya del 28M a Barcelona al costat de Jaume Collboni
Pedro Sánchez tancarà la campanya del 28M a Barcelona al costat de Jaume Collboni (Lorena Sopena/Europa Press)

Mentrestant, Alberto Núñez Feijóo hi tindrà una presència més discreta. Vindrà un dia, entre setmana, a donar suport a Daniel Sirera. En aquestes eleccions municipals i autonòmiques en 12 comunitats, pel PP hi ha altres territoris més disputats que no pas Catalunya.
 

Mítings des de l'exili, Borràs i l'efecte Trias

Els consellers d'Esquerra es desplegaran pel territori, mentre que Ernest Maragall --amb una llista continuista-- vol tornar a guanyar a Barcelona, com ho va fer fa quatre anys per primer cop des de la República. Les enquestes, però, no l'hi posen fàcil.   

Ernest Maragall, al costat dels principals càrrecs d'ERC
Ernest Maragall, al costat dels principals càrrecs d'ERC (Bernat Vilaró/ACN)

L'exili també tindrà presència telemàtica a la campanya: Marta Rovira participarà en els actes des de Suïssa i Carles Puigdemont, des de Bèlgica. 

Junts confia que aquestes municipals siguin un revulsiu per cohesionar el partit. Xavier Trias, que ha tingut carta blanca del partit per confeccionar la llista, ha optat per integrar l'espai postconvergent.

La presidenta de Laura Borràs, pendent de la seva substitució com a diputada al Parlament, compartirà el cartell protagonista amb el secretari general, Jordi Turull.

L'alcaldable de Junts, Xavier Trias, comptarà amb el suport de Laura Borràs i Jordi Turull
L'alcaldable de Junts, Xavier Trias, comptarà amb el suport de Laura Borràs i Jordi Turull (Aina Martí/ACN)

El 28 de maig a la nit sabrem qui ha guanyat les eleccions a Barcelona, però això no vol dir que sigui l'alcalde. Com apunten totes les enquestes s'haurà de pactar per governar.

En canvi, a la resta del país, hi ha un centenar de municipis on la campanya és totalment irrellevant perquè només es presenta una llista i, per tant, ja saben qui serà l'alcalde els pròxims quatre anys.

 

ARXIVAT A:
ERCPSCEn comúJordi TurullPedro SánchezErnest MaragallLaura BorràsAda ColauJaume Collboni Yolanda DíazEleccions municipals 2023
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut