Cua en un centre d'atenció primària.
Cua en un CAP
Madrid

Els immigrants en situació irregular deixaran de tenir targeta sanitària a partir de l'1 de setembre

Els immigrants en situació irregular disposaran de targeta sanitària fins al 31 d'agost, a no ser que acreditin la seva condició d'assegurats, segons recull el decret llei de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

RedaccióActualitzat
El decret, que va aprovar divendres passat el Consell de Ministres, pretén estalviar 7.000 milions d'euros en sanitat. Entre les mesures aprovades, també es preveu que els usuaris hauran de pagar part de les pròtesis, els productes dietètics i el transport sanitari no urgent.

Segons han explicat fonts del ministeri, a partir del setembre les targetes sanitàries dels immigrants en situació irregular empadronats a Espanya quedaran anul·lades, de manera que tant els immigrants que haguessin obtingut la targeta quan no tenien permís de residència com els europeus que no estiguin inscrits en el Registre Central d'Estrangers hauran de regularitzar la seva situació abans.

Tot i això, el decret estableix que qualsevol immigrant, sigui quina sigui la seva situació administrativa, tindrà accés a atenció "d'urgència per malaltia greu o accident, sigui quina sigui la causa, fins a la situació d'alta mèdica". A més, els menors de 18 anys "rebran assistència mèdica en les mateixes condicions que els espanyols" i les embarassades gaudiran d'atenció en la gestació, el part i el postpart, tal com recull l'article 12 de la llei d'estrangeria.

La mesura, amb la qual l'executiu preveu estalviar 500 milions d'euros, afectarà un mínim d'entre 120.000 i 150.000 persones a Espanya, és a dir, les que figuren empadronades com a estrangeres de països no europeus i no com a titulars d'un permís de residència. La xifra, però, és un només "una mínima aproximació". Actualment, 3.270.188 persones amb nacionalitats de fora la UE estan empadronades a Espanya, mentre que a la Secretaria General d'Immigració hi figuren 3.117.719 permisos de residència de ciutadans d'aquestes procedències.

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ja va anunciar la setmana passada una modificació legal perquè l'empadronament no sigui l'únic tràmit necessari perquè els estrangers adquireixin la targeta sanitària que dóna accés a la sanitat pública. Segons el decret, a partir del proper 31 d'agost caldrà acreditar la "condició d'assegurat".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut