La consulta telemàtica ajuda a descongestionar hospitals i CAPs

Els hospitals fixen protocols restrictius per poder acomiadar-se dels malalts crítics

L'Hospital Vall d'Hebron permet que els pacients en estat més greu rebin només la visita d'un únic familiar

Actualitzat

Amb totes les restriccions per acompanyar els malalts, els hospitals es troben que els pacients en situació terminal no tenen cap familiar a prop que els pugui fer costat. Són els mateixos professionals sanitaris els que estan assumint aquest paper i fan possible una comunicació telemàtica entre la família i el malalt.

La prioritat és curar, però, per acompanyar en els moments més difícils, la Societat Catalana de Cures Pal·liatives ha renovat el protocol perquè els malalts més crítics es puguin acomiadar de les famílies de forma telemàtica.

"És molt dur, però també molt necessari -explica Marta Fairó, infermera de l'Hospital de Mataró- i fem tot el possible per posar-los en contacte. Sostenim el telèfon amb la mà, mentre hi parlen i, esclar, ens cauen les llàgrimes. És dur. "

 

 

Un únic familiar

Vall d'Hebron només permetrà visites als pacients que estiguin a punt de morir per aconseguir un confinament "més sever". Un equip de voluntaris trucarà a les famílies per informar de la situació dels pacients.

A l'Hospital de Sant Pau, les infermeres han muntat un sistema per fer arribar missatges a una pantalla que poden veure els malalts. De moment, avui ho han començat a fer amb missatges anònims que els han donat en paper.

"Són situacions molt emotives, -assegura Mireia Puig, cap d'Urgències de l'Hospital de Sant Pau-, però tot i que no donem l'abast de tanta feina com tenim, cal fer-ho".

 

 

Confinament més sever

A l'Hospital Vall d'Hebron s'enduriran les mesures de confinament i només permetrà visites als pacients que estiguin "en la fase final de la vida". Així ho ha explicat en declaracions a Catalunya Ràdio el director assistencial del centre, Antonio Román, que ha afirmat que es busca un confinament "més sever" per aturar el coronavirus.

"És essencial mantenir un espai d'aïllament total i , per tant, -afirma Román- només es permetrà un familiar per persona que es trobi en la fase final de la vida."

Per a la resta de pacients es permetrà l'ús de les noves tecnologies i es posarà en marxa un equip de voluntaris que trucarà a les famílies per anar-los informant de la situació dels malalts.

Anar al contingut