Lisboa

Els homosexuals portuguesos es podran casar però no adoptar

Els homosexuals portuguesos es podran casar. El Parlament d'aquest país ha aprovat una proposició de llei del govern socialista per permetre el matrimoni civil entre persones del mateix sexe. Ara bé, aquests matrimonis no podran adoptar. La iniciativa ha comptat amb el suport dels partits d'esquerra i el rebuig de l'oposició de centredreta. Els primers casaments podrien fer-se el mes d'abril. Amb aquest reconeixement, Portugal es converteix en el sisè país europeu i el vuitè del món que reconeix el matrimoni homosexual, per darrere d'Espanya, Holanda, Bèlgica, Noruega, Suècia, el Canadà i Sud-àfrica. Alguns estats nord-americans i Ciutat de Mèxic també l'han legalitzat.

Actualitzat
El primer ministre portuguès, José Sócrates, ha afirmat que es tracta d'"un moment històric" per al país en el combat contra la discriminació i la injustícia que existia en la societat portuguesa. No obstant això, l'Assemblea de la República Portuguesa no ha aprovat els projectes del Bloc d'Esquerra i el Partit dels Verds que incloïen l'adopció.

Aquest va ser el tema de conflicte entre les diferents formacions d'esquerra, ja que, mentre el Partit Comunista de Portugal i els socialistes es negaven a donar suport al dret d'adopció de les parelles del mateix sexe, BI i PEV consideraven "inconstitucional" no reconèixer-ho.

El Parlament també ha votat en contra del projecte del PSD per crear una unió civil registrada que conferiria, amb alguns límits patrimonials i parentals, els mateixos drets que el matrimoni homosexual. L'Assemblea també ha rebutjat amb els vots del PS, PCP, BI i PEV la proposta de referèndum sobre el matrimoni homosexual, continguda en una petició subscrita per més de 90.000 ciutadans.

El proper pas perquè la llei entri en vigor és la seva promulgació en els propers quaranta dies per part del president de la república, el conservador Aníbal Cavaco Silva, que té dret a vet. Cavaco Silva, líder històric de l'opositor Partit Social Demòcrata, ha refusat pronunciar-se sobre la llei de matrimoni homosexual, però ha subratllat en diverses ocasions que la seva atenció està en "altres problemes del país" i que no farà res "que provoqui fractures" a la societat.

En cas de vet, la norma tornarà al Parlament i haurà de ser aprovada per majoria absoluta perquè entri en vigor. El primer ministre Sòcrates havia rebutjat en l'anterior legislatura modificar la llei per permetre el matrimoni entre homosexuals perquè no estava en l'agenda política del govern ni del Partit Socialista.

La legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe ja havia estat proposada el 2008 al Parlament portuguès, de la mà del Bloc d'Esquerra i del Partit dels Verds, però el govern socialista liderat per Sòcrates, que comptava amb majoria absoluta, hi va negar el seu suport. En la present legislatura, en la que té majoria relativa, Sòcrates es va comprometre a avançar en la presentació d'una llei de matrimoni homosexual i ha afirmat que compta "amb la legitimitat del mandat popular".
Anar al contingut