Zelenski farà "tot el possible" perquè Eurovisió 2023 se celebri a Mariúpol
Kalush Orchestra, els representants d'Ucraïna, amb el premi del Festival d'Eurovisió (Reuters/Yara Nardi)

Els guanyadors d'Eurovisió venen el trofeu per comprar drons per a l'exèrcit d'Ucraïna

Kalush Orchestra ha fet un concert a Berlín i una subhasta a Facebook per recollir diners per fer front a la invasió russa

RedaccióActualitzat

El grup ucraïnès Kalush Orchestra ha fet una subhasta per vendre el trofeu que va guanyar al Festival d'Eurovisió amb l'objectiu d'aconseguir fons contra la invasió russa.

Segons ha publicat el grup a la seva pàgina a Facebook, el trofeu, que representa un micròfon de vidre, se l'ha quedat Whitebit, una empresa de gestió de criptomonedes amb seu a Estònia, per un total de 900.000 dòlars.

"Sou increïbles! Us donem les gràcies a tots els que heu fet donacions en aquesta subhasta, i un agraïment especial a Whitebit, que ha comprat el trofeu per 900.000 dòlars i ara en són els propietaris legítims."


Una subhasta i un concert benèfic

La subhasta l'ha dirigida Serguei Pritula, presentador de televisió, que ha explicat que aquests diners es destinaran a comprar tres drons per a l'exèrcit ucraïnès.

El grup ha fet la subhasta durant un concert organitzat per recollir diners per a Ucraïna que s'ha fet aquest diumenge a la nit a Berlín davant la porta de Brandenburg.

El grup ucraïnès Kalush Orchestra en plena actuació aquest diumenge davant la porta de Brandenburg, a Berlín (Reuters)

L'acte, en el qual Kalush Orchestra ha actuat juntament amb altres grups ucraïnesos, ha aplegat centenars de persones.

Durant el concert, el líder del grup, Oleg Psiuk, ha assegurat que la intenció és aconseguir que la invasió russa d'Ucraïna no s'accepti com un fet normal.

"Tenim la guerra al centre d'Europa, la gent no s'hi hauria d'acostumar, no s'hauria de convertir en un fet quotidià. Per això crec que hauria d'estar sempre a les portades fins que arribi la pau."

El líder de Kalush Orchestra, Oleg Psiuk, aquest diumenge a Berlín (Reuters)

 

Segona al concurs previ a Ucraïna

Kalush Orchestra va guanyar el Festival d'Eurovisió fa 15 dies gràcies al vot de l'audiència, que va capgirar el resultat dels jurats professionals, que havien considerat millor la cançó del Regne Unit.

Van guanyar amb el tema titulat "Stefania", dedicat a la mare de Psiuk i a totes les mares, i que ja partia com a favorit des de l'inici de la invasió russa del país.

De fet, Kalush Orchestra va quedar segona en el concurs previ a Ucraïna per escollir el representant a Eurovisió, però la guanyadora, Alina Paix, va quedar desqualificada.

El motiu és que es va saber que havia viatjat a Crimea a través de Rússia després de l'ocupació del 2014 per part d'aquest país, cosa que prohibeix la llei ucraïnesa, i per això finalment va ser el grup liderat per Psiuk el que va participar a Eurovisió.

Actuació de la Kalush Orchestra a Eurovisió (Reuters/Yara Nardi)
El grup ucraïnès Kalush Orchestra durant l'actuació al Festival d'Eurovisió 2022, el 15 de maig a Torí (Reuters)
ARXIVAT A:
Festival d'EurovisióUcraïna
Anar al contingut