L'estudi constata que com més nivell d'estudis, més s'utilitza el català.
L'estudi constata que com més nivell d'estudis, més s'utilitza el català.
Brussel·les

Els eurodiputats catalans es comprometen a fer avançar el català a la UE

Els eurodiputats catalans, a excepció dels del PP, s'han compromès a millorar la presència del català a la Unió Europea. Els quatre eurodiputats s'han donat un any de termini per fer avançar l'ús del català i en concret per aconseguir que es permeti l'ús del català en els plens del Parlament Europeu. Els eurodiputats s'han conjurat per actuar junts i aprofitar l'actual presidència espanyola de torn per millorar la presència del català a les institucions de la Unió Europea. Per això, també han acordat que faran un balanç periòdic de les gestions que facin per potenciar l'ús del català a les institucions de la UE.

Actualitzat
Maria Badia, del PSC, ha volgut destacar els petits avenços que s'han fet l'última legislatura en la utilització del català en alguns òrgans de la UE, mentre que Oriol Junqueras, d'Esquerra Republicana, i Raül Romeva, d'Iniciativa, han subratllat que cal un canvi d'estratègia per aconseguir objectius més ambiciosos. Ramon Tramosa, de CIU, per la seva banda, ha insistit en la necessitat de l'única plaça de traductor al català que hi ha a Brussel·les.

El pla que han endegat consta de cinc punts, entre els quals destaca aconseguir que es permeti expressar-se en català en les sessions plenàries del Parlament Europeu, que es compleixin íntegrament els acords administratius que Espanya ha signat per permetre l'ús oficial en traduccions i publicacions en pàgines web i preguntes als ciutadans europeus i institucions.

Igualment, pretenen impulsar la creació d'un portal web de la UE en llengua catalana i garantir la presència de traductors i intèrprets d'aquest idioma a la seu central de la Comissió Europea i a la seva oficina de Barcelona.

Tots quatre s'han adherit al full de ruta proposat per l'associació catalana Horitzó Europa, que té com meta final la plena oficialització del català a Europa.
Anar al contingut