Els EUA anuncien sancions a qui compri petroli a l'Iran
El president de l'Iran, Hassan Rouhani (Reuters)
Washington

Els EUA anuncien sancions a qui compri petroli a l'Iran

L'administració Trump busca bloquejar les exportacions de cru de Teheran

Actualitzat

Els Estats Units fan un pas més contra l'Iran i anuncien sancions contra països aliats que comprin petroli a la república islàmica.

L'objectiu de Washington és reduir a zero les exportacions de cru de la república islàmica, incloses les dels set països i l'illa de Taiwan que durant l'últim any han gaudit d'una moratòria. Entre els països afectats hi ha aliats dels Estats Units, com Corea del Sud, Turquia o l'Índia, i també la Xina, que és el principal comprador de petroli de l'Iran. Completen la llista el Japó, Grècia i Itàlia.

D'aquesta manera, la Casa Blanca endureix la pressió contra el règim iranià suspenent la pròrroga de 180 dies atorgada fa sis mesos a vuit estats, que culminava el 2 de maig.

En un comunicat, l'administració nord-americana explica que Trump no renovarà aquestes excepcions:

"El president Donald J. Trump ha decidit no renovar les Excepcions de Reducció Significativa quan expirin a principis de maig. Aquesta decisió busca portar les exportacions de petroli iranià a zero, denegant al règim la seva principal font d'ingressos."

Posteriorment, el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha subratllat que no hi haurà més exempcions passat el 2 de maig i que, si els compradors no compleixen les condicions, se'ls sancionarà.

 

 

El govern nord-americà assegura que els preus es mantindran perquè les petromonarquies del golf Pèrsic garantiran el subministrament de petroli.

 

El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo (Reuters)

 

L'Iran qualifica les sancions d'"il·legals"

Teheran ja ha reaccionat a l'anunci de la Casa Blanca i ha afirmat que aquestes noves sancions nord-americanes són "il·legals".

Les autoritats iranianes asseguren que les seves exportacions petroleres no es reduiran a zero i han amenaçat de bloquejar l'estret d'Ormuz, estratègic al golf Pèrsic.

Un funcionari iranià ha dit, amb condició de mantenir-se en l'anonimat, que el govern ha analitzat "tots els escenaris i condicions possibles" i ha pres "les mesures necessàries" per prosseguir amb les exportacions:

"El mercat petroler internacional necessita el cru iranià i la República Islàmica té moltes opcions per vendre el seu petroli."

 

Augment del preu del cru

L'anunci dels Estats Units ha sacsejat el mercat del petroli, nerviós per les repercussions que pugui tenir en el subministrament mundial.

Després de fer-se pública la decisió, el preu del cru de referència global, el Brent, ha augmentat un 2,6%, fins als 73,87 dòlars el barril.

En un missatge posterior a Twitter, Trump ha comentat la decisió i ha intentat tranquil·litzar els mercats indicant que l'Aràbia Saudita i altres membres de l'OPEP aportaran "més de la diferència" per compensar les pèrdues per les sancions a l'Iran.

 

 

Des de la seva arribada a la Casa Blanca, Trump ha augmentat la pressió sobre Teheran. El maig de l'any passat va complir la seva promesa electoral de retirar Washington de l'acord nuclear amb l'Iran a què va arribar l'administració Obama l'any 2015.

ARXIVAT A:
IranEstats UnitsTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut