Els Estats Units enviaran míssils de més abast a Ucraïna per atacar la rereguarda russa

Amb els GLSDB de 150 km d'abast, el doble dels actuals Himars, Kíiv tindrà a la diana totes les línies de subministrament russes a l'est d'Ucraïna

RedaccióActualitzat

En la seva lluita militar contra Rússia, el president Zelenski sumarà ara més armament bèl·lic concedit per Occident.

Després d'aconseguir que diversos països europeus li proporcionessin un centenar de tancs moderns, ara, els Estats Units s'han compromès a enviar a Ucraïna un nou paquet d'ajuda militar per valor de 2.175 milions de dòlars.

Dins d'aquest paquet d'ajuda nord-americana s'inclouen els míssils d'alta precisió GLSDB, que fabriquen Saab i Boeing. Uns míssils que tenen un abast de 150 km, el doble de distància que els actuals míssils del Sistema de Coets d'Artilleria d'Alta Mobilitat (HIMARS), també subministrats pels Estats Units el juny del 2022.

Els míssils GLSDB són de molt alta precisió i poden impactar contra objectius molt definits
Els míssils GLSDB són de molt alta precisió i poden atacar objectius molt definits (CCMA)

Amb els míssils GLSDB, Ucraïna tindrà ara a la diana totes les línies de subministrament de Rússia a l'est d'Ucraïna.

Patrick Ryder, portaveu del Pentàgon, ha explicat que els nous míssils que enviaran a Ucraïna els donaran "una capacitat de foc de més llarg abast" que els permetrà "recuperar el seu territori sobirà ocupat pels russos".

Objectiu: destruir la rereguarda russa

Al principi de la guerra, Rússia va situar la seva rereguarda a prop de la línia del front. Amb els míssils Himars, que arriben fins a 80 quilòmetres de distància, Ucraïna va poder atacar i destruir quarters, magatzems i nusos de comunicacions de l'exèrcit rus.

Això va ser clau per frenar l'avanç de Rússia al camp de batalla, perquè Moscou va haver de replegar les bases fins que estiguessin fora de l'abast dels Himars. Després del replegament, Rússia ha tingut uns mesos per recuperar-se i reprendre la iniciativa en l'atac.

 

Quan tingui els míssils GLSBD, amb un abast de 150 km --pràcticament tot el Donbass ocupat--, Ucraïna tornarà a disposar de possibilitats d'atacar l'ara segura rereguarda russa. Només quedarà fora de l'abast, per ara, la península de Crimea.

Clau per fer un tomb en l'evolució del conflicte

Fins ara, Washington s'havia resistit a cedir els míssils GLSDB a Ucraïna per por de provocar massa Moscou, o que Kíiv els fes servir contra territori rus.

L'evolució de la guerra els últims mesos i l'adaptabilitat russa han convençut els Estats Units que, sense els míssils, Ucraïna difícilment farà recular l'exèrcit ocupant.

El portaveu del Pentàgon assegura que els nous míssils permetran a Ucraïna recuperar el seu territori
El portaveu del Pentàgon assegura que els nous míssils permetran a Ucraïna recuperar el seu territori (CCMA)

El dubte, ara, és saber quant trigaran a arribar els nous míssils a la línia de front. Tant els míssils com els tancs cedits per Europa trigaran setmanes o mesos a arribar al destí final, un temps que Rússia mirarà d'aprofitar per guanyar terreny.

Rússia manté la pressió al Donbass. En les últimes setmanes, l'exèrcit rus ha concentrat els atacs a l'est d'Ucraïna, particularment a Vuhledar, Síversk i Bakhmut amb l'objectiu d'obrir-se camí cap a Sloviansk i Kramatorsk , els principals baluards ucraïnesos al Donbass.

Intercanvi de presoners

En aquest escenari, amb l'exèrcit rus recuperant tímidament terreny perdut a Donetsk i Ucraïna aconseguint compromisos per reforçar el seu arsenal militar, s'ha anunciat un importat intercanvi de presoners. 116 soldats ucraïnesos i 63 soldats russos han estat alliberats i han pogut tornar al seu país.

El Ministeri de Defensa rus ha dit que els soldats russos alliberats ja són en territori rus i se'ls ha ofert "ajuda psicològica i mèdica" i han pogut comunicar-se amb la família. També han definit alguns dels militars alliberats com a persones "de categoria sensible" i han destacat l'esforç mediador dels Emirats Àrabs.

Ucraïna ha definit els 116 soldats i policies alliberats per Rússia d'"herois".

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut