Madrid

Els bisbes espanyols fan una crida a combatre l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania

L'Església catòlica planta cara al govern espanyol per la nova assignatura d'Educació per a la Ciutadania. La Conferència Episcopal ha aprovat una declaració en què rebutja aquesta matèria perquè considera que amb ella l'Estat vol formar la consciència moral dels alumnes. Per aquesta raó els bisbes han cridat a utilitzar tots els mitjans legítims per combatre-la, tot i que sense fer referència explícita a la campanya d'objecció de consciència que promouen diferents entitats conservadores. L'assignatura, que es començarà a impartir el curs que ve a tercer d'ESO, inclou continguts com els drets humans o la violència de gènere, tot i que el matrimoni homosexual és la part que ha aixecat més polèmica.

Actualitzat

La comissió permanent dels bisbes ha aprovat una declaració en la qual assegura que l'Estat s'ha atorgat un paper d'educador moral que no correspon a un estat democràtic de dret i, en aquest sentit, afirma que la publicació de les disposicions de les comunitats autonòmiques i d'alguns manuals sobre l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania "confirmen l'objectiu de la formació obligatòria de les consciències".

En el document, la Conferència Episcopal subratlla que Educació per a la Ciutadania, tal com està plantejada, és inacceptable tant en la forma com en el fons. A més, diu que una assignatura que no hagués envaït el camp de la formació de la consciència i s'hagués limitat, per exemple, a l'explicació de l'ordenament constitucional i de les declaracions universals dels drets humans, "hauria estat acceptable, i fins i tot desitjable". En aquest sentit, diu que les disposicions de la llei orgànica d'educació han provocat "una creixent i comprensible preocupació dels pares així com dificultats als centres educatius". D'una banda, els centres catòlics hauran d'impartir matèries que no corresponen amb el seu ideari, diuen; de l'altra, els centres educatius de l'Estat "perdran la seva obligada neutralitat ideològica i imposaran "una formació moral no escollida" per qui ha optat per la religió i moral catòlica.

Pel que fa al reial decret que regula la relació laboral dels professors de Religió, els bisbes asseguren que no compleix l'Acord sobre Ensenyaments entre l'Estat espanyol i la Santa Seu. Per això, ha anunciat que no descarta exercir les accions legals oportunes perquè es respecti l'ordenament jurídic vigent.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut