Els arxius de Stieg Larsson podrien resoldre l'assassinat d'Olof Palme, el 1986

El periodista i novel·lista suec autor de la saga "Millennium" va investigar l'assassinat del primer ministre de Suècia i les connexions amb l'extrema dreta, però va morir abans de resoldre el cas.

Nando ZanogueraActualitzat

Stieg Larsson, periodista suec i autor de la hipervenuda trilogia "Millennium", va consagrar la seva vida a un objectiu: investigar els moviments de l'extrema dreta a Suècia i els seus possibles vincles amb l'assassinat d'Olof Palme, el febrer del 1986.

Més de trenta anys després, el també periodista suec Jan Stocklassa va agafar el relleu i ara assegura, al seu llibre "Stieg Larsson. El llegat", que ha trobat el culpable.

Com explica al llibre, Stocklassa va continuar les investigacions de Larsson quan va topar per casualitat amb els arxius del creador de les aventures de Lisbeth Salander:

 

"-Perdona, què és això?

-És de l'Stieg.

-De l'Stieg?

-Ho va escriure Stieg Larsson. Fa la impressió que és de l'època en què estava obsessionat amb l'assassinat d'Olof Palme.

-Et refereixes a l'escriptor de novel·la negra? Va estar investigant l'atemptat mortal de Palme?"

 

El periodista Jan Stocklassa assegura haver trobar l'autor material de l'assassinat de Palme


Olof Palme va ser un referent de la socialdemocràcia europea en plena guerra freda, pacifista compromès amb el Tercer Món i lluitador contra el règim sud-africà de l'apartheid. El febrer del 1986 sortia d'un cinema d'Estocolm sense escorta quan va ser tirotejat i mort. 33 anys després, el seu assassinat continua sense resoldre's. Com explica Stocklassa, d'enemics no n'hi faltaven:

 

"Olof Palme va ser l'estadista suec més gran del segle XX. També era famós a tot el món, va desafiar les superpotències: els Estats Units i la Unió Soviètica, i es va crear molts enemics, fora de Suècia, però també dins Suècia".

 

Olof Palme, assassinat quan era primer ministre de Suècia


Les investigacions policials treballen amb diverses hipòtesis, des del llop solitari fins a la conspiració, però totes tenen connexions amb l'extrema dreta. Aquí entra en joc la feina que havia fet Larsson, i que recull el periodista suec Jan Stocklassa al llibre "Stieg Larsson, el llegat".

 

"L'Stieg va escriure el llibre 'Demòcrates de Suècia', que descrivia com el partit havia sorgit del planter neonazi i s'havia transformat en una cosa que, de portes cap enfora, semblava acceptable."


I, com explica Stocklassa, una cosa el va portar a l'altra:

"El projecte principal de Stieg Larsson va ser lluitar contra l'extremisme d'extrema dreta, que avui en dia està molt present, i va advertir contra alguns partits que ara són molt grans. En aquest context, va començar a investigar l'assassinat d'Olof Palme."


La policia va detenir dos sospitosos, un d'ells va ser fins i tot condemnat en ferm, però tots dos van quedar en llibertat. Les investigacions per la mort de Palme mai van arribar a bon port. Stocklassa ho veu així:

 

"Crec que és incompetència per part dels polítics, la policia i les autoritats sueques, sobretot. També, potser un o dos policies no volien que l'assassinat es resolgués, i hi van posar pals a les rodes expressament, però sobretot va ser, definitivament, incompetència."


Però Larsson va anar més enllà que la policia, i el llibre de Stocklassa teoritza:

 

"Entre les diverses especulacions que corren, hi ha la possibilitat que en el crim hi hagi involucrats interessos sud-africans. Palme era una figura important, i havia engegat una campanya en contra de les empreses armamentistes que feien negocis amb el règim de l'apartheid."


Stieg Larsson va morir sense acabar la seva feina. Jan Stocklassa va assumir el relleu i, segons assegura, va completar la tasca de Larsson i va descobrir l'assassí:

 

"Ell sabia que Sud-àfrica hi estava al darrere, sabia que hi havia un agent secret a Xipre, sabia que l'extrema dreta a Suècia els ajudava, però no sabia qui va disparar. El que vaig fer va ser entrevistar-me amb la gent amb qui Stieg s'hauria trobat si hagués estat viu, i vaig arribar al nom de la persona que realment va prémer el gallet".


El resultat de les investigacions de Larsson i Stocklassa és un llibre escrit en forma de novel·la negra, amb conspiracions, personatges i situacions que semblen trets d'un relat de Larsson, però com diu Stocklassa, reals:

 

"Quan estava escrivint el llibre me'n vaig adonar que era gairebé com un dels llibres de la saga Millenium. Lida és com Lisbeth Salander, i potser jo soc com Michael Blomqvist, o fins i tot com Stieg Larsson. Però no ho vaig pensar en aquell moment, sinó quan vaig escriure el llibre."

 


L'assassí, que Stocklassa identifica amb un nom fals, està assabentat del resultat de la investigació. Això obliga el periodista a portar protecció, però creu que en un termini de dos anys com a molt el cas Palme estarà resolt:

 

"Sé qui va matar Olof Palme, i ho escric al llibre. Però al final, ha de ser la policia i la fiscalia que diguin: 'Aquest és el culpable d'haver assassinat el nostre primer ministre', i crec que trigaran un o dos anys a estar realment preparats per presentar la solució al crim."

ARXIVAT A:
Literatura
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut