Els afectats per l'incendi que va calcinar el bloc de València, a punt de ser reallotjats

L'Ajuntament els ofereix temporalment un edifici nou, on podran viure tant propietaris com llogaters, ara dividits en dos grups per discrepàncies creixents

RedaccióActualitzat

És la tercera jornada de dol després de l'incendi que va cremar 138 habitatges d'un bloc al barri de Campanar de València i els veïns comencen a entreveure les primeres solucions pràctiques. Durant la setmana vinent, els propietaris i inquilins del bloc calcinat podran anar a viure a l'edifici de nova construcció que l'Ajuntament de València posa a la seva disposició al barri de Safranar. A més, s'ha concretat que rebran ajudes d'entre 6.000 i 10.000 euros per fer front a les primeres necessitats.

Tot plegat, mentre ja està confirmada la desena víctima mortal i quinze ferits, dos dels quals continuen hospitalitzats. Entre ells, un dels bombers que va ajudar a apagar el foc.

El consistori els ofereix 131 pisos, on es podran quedar fins que "la situació s'hagi aclarit i resolt". Els pisos tenen entre dues i tres habitacions i fan 75 metres quadrats com a màxim. Estan situats a uns dos quilòmetres del barri on vivien fins ara.

L'alcaldessa, María José Catalá, ha dit aquest diumenge que es donarà "prioritat" a les famílies amb infants o bé en "situacions especials". Dilluns, la junta de govern té previst aprovar més ajudes per als afectats.

La regidora Julia Climent ha precisat que hi ha veïns que no han sol·licitat cap trasllat perquè "possiblement tenen un altre habitatge" o bé la companyia asseguradora "els en facilitarà un altre".

L'edifici propietat de l'Ajuntament de València, amb pisos de dues i tres habitacions (EFE / Carlos Rosique)

L'Ajuntament assegura que anirà fent-ne un seguiment. Amb aquest propòsit, han creat un punt presencial dins del complex de Tabacalera on els faran atenció individualitzada. De moment, han atès unes 150 sol·licituds "de tota mena". El consistori els ha ofert també assessorament legal.

Divisió en dos grups d'afectats

Molts dels veïns estan fent les gestions pertinents amb les companyies asseguradores i els bancs. En les darreres hores, les discrepàncies entre els afectats s'han fet més profundes i han acordat organitzar-se en dos grups separats, segons si són propietaris o llogaters.

Dissabte es va fer una reunió de la junta de propietaris amb més de 200 assistents. El president sortint, Emilio Verdejo, ha explicat que hi ha "un embolic perquè hi ha molts llogaters" i que encara no saben l'abast de com està realment l'estructura ni tenen l'informe tècnic complet: "Els professionals encara han de decidir si l'immoble es considera en situació de ruïna o no".

Fins a poder-ho aclarir, els veïns seguiran associats a través de la comunitat de propietaris i, a partir de llavors, volen constituir una associació. Verdejo ha agraït el suport "en tot moment" que els ha ofert l'Ajuntament.

En els agraïments hi han coincidit dos llogaters, Nancy Khawam i Miguel Rodríguez, que han explicat que viuen moments "durs" i que continuen "en xoc". A banda, s'han queixat de les companyies asseguradores:

"Et diuen que si no tens assegurat el contingut de l'habitatge no hi tens res a fer. Però no és una diligència nostra que casa nostra s'hagi cremat, en tot cas, és de la comunitat". Khawam i Rodríguez asseguren que volien impulsar un "grup conjunt", però que "no ha estat possible":

"Els propietaris volen anar pel seu compte perquè diuen que tenen interessos diferents. Els inquilins no ho veiem així, però respectem la decisió."

Mentrestant, la policia científica i les asseguradores investiguen les causes del foc, enmig de sospites sobre la qualitat de l'edifici. Volen saber on i com van començar les flames i per què es van propagar tan ràpidament.

 

ARXIVAT A:
IncendisPaís ValenciàIncendi València
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut