Dos cotxes dels Mossos d'Esquadra (Foto: ACN)
Dos cotxes dels Mossos d'Esquadra (Foto d'arxiu: ACN)
Bascelona

Els 4 mossos condemnats per tortures encara poden eludir entrar a presó

L'Audiència de Barcelona ha tornat a rebutjar la petició que van fer de suspendre l'execució de la pena mentre es resol la seva segona sol·licitud d'indult. De tota manera, els mossos poden eludir entrar a presó si el govern espanyol els concedeix l'indult total.

RedaccióActualitzat
Els quatre mossos condemnats per tortures i lesions a un home a qui van detenir per error haurien d'ingressar a la presó al novembre com a molt tard. Així ho ha resolt l'Audiència de Barcelona, que ha tornat a rebutjar la petició que van fer de suspendre l'execució de la pena mentre es resol la seva segona sol·licitud d'indult. L'Audiència considera que no els pot suspendre l'execució de la pena per la gravetat dels fets i el tracte degradant que va rebre el detingut.

Els magistrats prenen la decisió malgrat que encara no s'ha resolt el recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional i una petició d'indult davant del Suprem. Els quatre mossos condemnats van aconseguir un indult del Consell de Ministres, que els va rebaixar la condemna a dos anys de reclusió, però volien que s'ajornés el seu ingrés a presó fins que aquesta segona petició estigués resolta.

De tota manera, encara és possible que els quatre mossos evitin la presó si el govern central els concedeix un indult total. Fonts pròximes al cas consultades per Catalunya Ràdio/Catalunya Informació veuen molt factible aquesta resolució.

El cas

El cas es remunta a l'any 2006 quan els mossos van detenir per error Lucien Paduraru, un ciutadà romanès que els va denunciar per detenció il·legal i tortures. El cas va arribar a judici i l'Audiència de Barcelona va condemnar els mossos i, més tard, ho va confirmar el Tribunal Suprem. Jordi Perisse, Joan Salva i Manuel Farré van ser condemnats a quatre anys i nou mesos de presó; Fernando Cea, a dos anys i tres mesos, i García Avilés, a sis mesos.

Va ser aleshores quan les defenses van sol·licitar l'indult dels condemnats al govern espanyol. El 17 de febrer del 2012, el Consell de Ministres concedia indults parcials als quatre condemnats que superaven els dos anys de presó, el llindar per no anar a presó si no es té antecedents.

Anar al contingut