Presó per a vuit acusats de l'atemptat de Moscou, alguns amb evidents signes de violència

Un tribunal ha decretat presó provisional amb l'acusació de terrorisme, i a la vista els quatre suposats autors han aparegut visiblement ferits i en condicions de salut precàries

Josep Maria Camps Collet / AgènciesActualitzat

Aquest diumenge Rússia ha mostrat a la premsa els quatre homes que haurien comès l'atemptat de divendres al Crocus City Hall, la sala de concerts als afores de Moscou on van morir 137 persones.

Ha estat quan han comparegut custodiats per agents de l'FSB, el substitut de l'antic KGB, davant del tribunal de Basmanni, a Moscou mateix, que ha ordenat que tots quatre ingressin a la presó acusats de terrorisme, de moment fins al 22 de maig.

Han comparegut darrere els vidres de la sala de vistes amb aspecte d'estar ferits i un d'ells en condicions de salut precàries, indicis que possiblement han estat torturats durant els interrogatoris.

Posteriorment, ha transcendit la detenció de quatre implicats més, un pare i dos fills que serien propietaris del cotxe amb què els atacants van escapar-se del lloc dels fets. També han estat enviats a presó provisional.

Muhammadsobir Faizov, sospitós de ser un dels autors de la massacre de divendres, aquest diumenge al tribunal del districte de Basmanni, a prop de Moscou (Reuters)

Duien passaports del Tadjikistan

Els quatre autors els han identificat com a Saidakrami Murodali Ratxabalizoda, Muhammadsobir Faizov, Shamsidin Fariduni i Dalerdjon Mirzoiev.

Només aquest últim consta que té nacionalitat del Tadjikistan, tot i que a tots quatre els haurien trobat passaports d'aquest país, i el tribunal ha afirmat que un d'ells s'ha declarat "totalment culpable".

L'anunci de la detenció d'un total d'11 homes pels fets el va fer dissabte el mateix president de Rússia, Vladímir Putin, en un discurs emès per televisió, tot i que fins aquest dilluns no se n'han tingut detalls.

Un dels sospitosos de perpetrar la massacre de divendres, aquest diumenge al tribunal del districte de Basmanni, a prop de Moscou (Reuters)

Els altres quatre detinguts són Alisher Kasimov, Aminchon Islómov, Dilovar Islómov Isroil Islómov, els últims tres pare i dos fills propietaris del Renault blanc amb què els atacants van fugir. 

Concretament, era de Dilovar, de 24 anys i origen tadjik tot i que té la ciutadania russa. Treballava com a taxista a la ciutat de Tver, a prop de Moscou. Durant la vista judicial ha rebutjat els càrrecs que se li imputen i ha assegurat que és innocent. "Ens vam entregar nosaltres mateixos quan vam reconèixer el cotxe a les imatges des del lloc de l'atemptat", ha dit.

També detinguts un pare i dos fills que serien propietaris del cotxe amb què els atacants van escapar-se del lloc dels fets (Reuters)

Putin: "Es traslladaven cap a Ucraïna"

Segons el president rus, als quatre autors els havien detingut mentre anaven en cotxe a uns 300 quilòmetres del lloc de l'atemptat, a la regió de Briansk, al sud-oest de Moscou, i va afirmar que anaven cap a Ucraïna:

"Van intentar amagar-se i es traslladaven cap a Ucraïna, on, segons dades preliminars, tenien preparada una finestra des del costat ucraïnès per creuar la frontera estatal."

Va definir l'atemptat com a "terrorisme internacional", va obviar que Estat Islàmic ja l'havia reivindicat, i es va aferrar a aquesta suposada relació amb Ucraïna per suggerir que aquest país estava al darrere de l'atemptat.

Més tard, reunit per videoconferència amb els serveis de seguretat, Putin ha admès que els islamistes hagin estat els executors de l'atemptat, però ha insistit que és per encàrrec del govern ucraïnès. 

El cert és que Ucraïna ha negat des del principi tenir cap mena de relació amb els atemptats, mentre que Estat Islàmic ja l'ha reivindicat diverses vegades a través de Telegram, fins i tot amb un vídeo gravat in situ.

Dalerdjon Mirzoiev, sospitós de ser un dels autors de la massacre de divendres, aquest diumenge al tribunal del districte de Basmanni, a prop de Moscou (Reuters)

Els EUA assenyalen Estat Islàmic, Moscou ho nega

Els Estats Units han donat per bona la reivindicació d'Estat Islàmic, i han recordat que fa setmanes van comunicar a Rússia que tenien informació que es preparava un atemptat "extremista" a Moscou.

En un article publicat a la premsa de Moscou, la portaveu del Ministeri d'Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, ha qüestionat l'afirmació dels Estats Units, i ha acusat aquest país de voler generar confusió.

Per fonamentar la seva argumentació, Zakhàrova ha recordat el suport dels EUA als mujahidins de l'Afganistan fa 40 anys contra l'exèrcit soviètic que havia envaït el país.

Dalerdjon Mirzoiev, sospitós de ser un dels autors de la massacre de divendres, aquest diumenge al tribunal del districte de Basmanni, a prop de Moscou (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Estat IslàmicVladímir PutinRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut