La princesa Victòria de Suècia amb el seu promès, Daniel Westling
La princesa Victòria de Suècia amb el seu promès, Daniel Westling
Estocolm

Els 2 milions d'euros pagats pel casament de Victòria de Suècia fan créixer el sentiment antimonàrquic al país escandinau

Festa per a alguns, polèmica per als altres. És el sentiment contraposat que ha despertat la celebració del casament de la princesa Victòria de Suècia amb el seu promès, l'exentrenador personal Daniel Westling. Aquesta cerimònia, que ha congregat a Estocolm representants de gairebé totes les cases reials del món, ha aconseguit reobrir un debat al voltant del paper de la monarquia al país escandinau. L'elevada despesa de l'enllaç ha alimentat entre els suecs un fort sentiment antimonàrquic que en les últimes setmanes ha anat creixent de forma progressiva.

Actualitzat
Vint milions de corones sueques o, el que és el mateix, més de dos milions d'euros. Aquesta és la xifra que es calcula que la monarquia sueca s'ha gastat en els preparatius de la cerimònia matrimonial de la princesa Victòria, hereva de la corona, i el seu promès, Daniel Westling. La meitat d'aquesta quantitat la pagaran directament els contribuents, una xifra que pels republicans és totalment inacceptable i que serveix per demostrar la necessitat de prescindir de la monarquia, especialment en temps de crisi i d'austeritat com els actuals.

Un total de 2.500 policies, 3.700 soldats i 2.000 voluntaris han vetllat per la seguretat del casament, en què també ha tingut lloc una desfilada militar amb 18 avions especials de l'exèrcit que han fet acrobàcies a l'aire. A més, el temple on s'ha celebrat l'enllaç ha estat restaurat especialment per a l'ocasió i ha estat decorat, entre d'altres, amb més de 40.000 tipus de flors diferents, algunes de tropicals enviades directament des de Colòmbia.

Els alts costos del casament sumats al seguiment exhaustiu que se n'ha fet als mitjans de comunicació han alimentat el sentiment antimonàrquic de bona part de la població, a pesar de la popularitat de la família reial. Segons un sondeig fet fa un mes pels republicans, un 28% dels suecs són partidaris d'abolir la corona, xifra que s'ha doblat en deu anys, i calculen que cap al 2024 hi haurà una majoria antimonàrquica. A més, en les últimes setmanes més de 50.000 persones s'han unit al grup del Facebook que no vol pagar el casament de l'hereva de la corona i l'Associació Republicana Sueca ha duplicat els seus membres.
Anar al contingut