San Francisco

Els 10 precandidats republicans a la Casa Blanca admeten "errors" en la gestió de la guerra de l'Iraq

Els aspirants a la candidatura presidencial del Partit Republicà dels Estats Units han fet el primer debat, multitudinari, de la campanya. Nou mesos abans que comenci la temporada d'eleccions primàries, els deu aspirants han coincidit a donar el seu suport a la missió militar de l'Iraq. Tots ells estan convençuts que s'emportaran la victòria final, però han apuntat algunes discrepàncies sobre com ha gestionat Bush la guerra de l'Iraq. L'exalcalde de Nova York Rudolph Giulani parteix com un dels favorits, ja que arrasa en els sondejos de popularitat, però els seus tres matrimonis li poden fer perdre molts punts.

Actualitzat
La trobada, a la biblioteca Ronald Reagan, a Califòrnia, no ha deixat cap tipus de dubte sobre el conservadorisme dels deu aspirants. Tal com estava previst, els aspirants van debatre sobre l'Iraq i la necessitat d'aturar les aspiracions de l'Iran i, en menor i major mesura, han justificat les accions de l'administració de George W. Bush en política exterior. Tots ells han coincidit que els EUA han de quedar-se a l'Iraq fins a vèncer, però alguns dels precandidats amb més pes, com Rudolf Giuliani o John McCain, han reconegut "els greus errors comesos en la direcció de la guerra". "Respecto el president, però faria les coses d'una altra manera", ha conclòs Mitt Romney, exgovernador de Massachusetts. Així doncs, els precandidats han optat fer al·lusió de l'expresident Ronald Reagan, considerat un heroi entre molts republicans.

Pel que fa a la pugna per arribar a ser el candidat del partit republicà a la Casa Blanca, l'exalcalde de Nova York Rudolf Giuliani, el precandidat més popular, s'ha centrat a ressaltar els seus èxits: el seu paper després de l'11-S i la reducció de la taxa de crims a la ciutat. El segon en discòrdia, el senador per Arizona John McCain, ha intentat allunyar la idea que als seus 70 anys és massa gran per presentar-se a la presidència dels EUA. Per la seva banda, l'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney, el tercer segons les enquestes, ha insistit en la necessitat d'enfortir la institució familiar.

Pel que fa als altres participants, poc coneguts fora dels Estats Units, són el senador per Kansas, Sam Brownback, i l'exgovernador d'Arkansas Mike Huckabee, que han emfasitzat en la lluita contra el dret a l'avortament i els matrimonis entre homosexuals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut