Els 10 neologismes del 2018
Els 10 neologismes del 2018

Els 10 neologismes del 2018

Votació per triar el neologisme d'aquest any entre una llista de 10 propostes on hi ha paraules com "pis rusc", "sororitat" o "criptomoneda"

Xavi RosiñolActualitzat

Els neologismes són paraules que s'utilitzen dia a dia i no estan incloses en el "Diccionari de la llengua catalana", o bé sí que hi són, però amb un altre significat.

L'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) han elaborat una llista de 10 neologismes, a partir de les paraules que més s'han utilitzat en els mitjans de comunicació durant aquest any.

El mot guanyador serà escollit pels usuaris, que podran votar-ho a través d'una pàgina web.
 

Mots per la igualtat de gènere

La majoria de paraules -com "sororitat", la solidaritat entre dones, o "sostres de vidre", que impedeixen a les dones accedir a càrrecs de responsabilitat- s'han utilitzat al llarg d'aquest any per reivindicar la igualtat entre homes i dones.

Per altra banda, en els mitjans de comunicació, també s'ha sentit la paraula "èpica", per referir-se a les coses que són extraordinàries.

En canvi, a les coses petites, però que poden afectar el medi ambient, se'ls anomena "microplàstics", un neologisme que es refereix als materials amb què es fabriquen la roba o els envasos.

El mar també ha estat un dels temes principals que han sortit als mitjans de comunicació. A bord de l'Open Arms o l'Aquarius o també a la frontera amb els Estats Units s'ha parlat dels "migrants", el que abans s'anomenava "immigrants".

Fa uns mesos, el festival de Sitges es convertia en el primer esdeveniment de cinema a acceptar criptomonedes, les monedes virtuals, que també es posicionen com a candidates al neologisme de l'any.

Habitatges amb neologismes

Altres mots que s'han utilitzat aquest any són "narcopís" i "pis rusc", perquè l'Ajuntament de Barcelona ha hagut d'afrontar les vivendes que s'utilitzaven per vendre droga, i també els infrahabitatges que no compleixen la llei i, per tant, no poden ser habitats.

Els polítics també han estat protagonistes el 2018. Entre les expressions que més s'han utilitzat, hi ha "demofòbia", que ha adoptat un nou significat, a banda de ser "una fòbia a les multituds". Ara, alguns polítics parlen d'"estat demofòbic", com a fòbia a la democràcia.

També hi ha espai per als "seriòfils", els fanàtics de les sèries que també poden aspirar a entrar al "Diccionari de la llengua catalana" com a terme destacat del 2018.

Entre els 10 mots triats, es podrà votar el guanyador fins al 17 desembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut