Sam Altman i Elon Musk, en litigi per l'objectiu fundacional d'OpenAI (Reuters)

Elon Musk denuncia Sam Altman i OpenAI: ja no treballen "pel bé de la humanitat"

El propietari de Tesla i SpaceX va ser un dels cofundadors de l'empresa de ChatGPT, va marxar-ne el 2018 i després aquesta s'ha aliat amb Microsoft

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Elon Musk, l'empresari multimilionari de Tesla, SpaceX i altres empreses i que va participar en la fundació d'OpenAI, l'ha denunciada ara als jutjats acusant-la d'haver traït la missió amb què es va fundar: desenvolupar la intel·ligència artificial sense ànim de lucre.

Els advocats de Musk han posat la demanda aquest dijous a San Francisco per incompliment de contracte contra Sam Altman i Greg Brockman, conseller delegat i president d'OpenAI respectivament.

Segons la demanda, Altman "ha nomenat a dit un nou consell d'administració sense coneixements tècnics ni experiència substancial en la gestió de la intel·ligència artificial, la IA":

"Sota el nou consell d'administració, no només està desenvolupant, sinó també perfeccionant una intel·ligència artificial generativa per maximitzar els beneficis de Microsoft, en comptes de fer-ho en benefici de la humanitat."

El multimilionari Elon Musk, propietari d'X, en una imatge recent
El propietari d'X, Elon Musk, ha denunciat OpenAI (Reuters/Gonzalo Fuentes )

Les fulgurants sortida i entrada d'Altman i Brockman

Precisament el novembre OpenAI va viure dies trepidants per aquest mateix motiu, quan l'antic consell d'administració va acomiadar Altman i Brockman per "falta de confiança" i per no haver estat sincers.

L'endemà mateix el director de Microsoft, Satya Nadella, anunciava que els havia fitxat a tots dos i a altres membres d'OpenAI per "dirigir un nou equip en IA avançada."

La crisi va fer un tomb tres dies després, el 21 de novembre, quan es va saber que Altman i Brockman havien recuperat els càrrecs a OpenAI després de les pressions de Microsoft.

Imatge de l'anunci del primer acord entre Microsoft i OpenAI, amb els respectius directors executius: Sam Altman (esquerra) i Satya Nadella (dreta)
Imatge de l'anunci del primer acord entre Microsoft i OpenAI, amb els respectius directors executius: Sam Altman (esquerra) i Satya Nadella (dreta)(Microsoft)

El misteriós projecte Q* i la crisi d'OpenAI

Després es va saber que la crisi l'havia provocada un projecte nou, anomenat Q*, que alguns treballadors van advertir que superaria els humans en "les tasques econòmicament més valuoses".

Per això van enviar una carta al consell alertant que era un projecte que era potencialment perillós, tot i que no ha transcendit quins riscos concrets van ser els que els van provocar tanta alarma.

En tot cas, la crisi es va començar a gestar després de l'èxit enorme del llançament del ChatGPT, quan Microsoft va augmentar exponencialment la participació en l'empresa, amb una injecció de 10.000 milions de dòlars.


Musk vol que s'obligui OpenAI a fer públics els codis

Segons la demanda de Musk, la creació i posada en marxa durant el 2023 de GPT-4, base actual del ChatGPT, s'ha fet amb un secretisme basat "en consideracions netament comercials, no de seguretat".

El que demana Musk és que s'obligui OpenAI a obrir els codis dels programaris al públic en general, i evitar així que serveixin per a l'enriquiment dels accionistes o de Microsoft.

OpenAI la van fundar el 2015 Altman, Brockman i Musk amb la intenció que fos una empresa sense ànim de lucre, i ara Musk denuncia que l'empresa pretén que això no ha canviat:

"A dia d'avui la web d'OpenAI segueix afirmant que el seu objectiu és garantir que la inte·ligència artificial beneficiï a tota la humanitat, però en realitat s'ha transformat de facto en una filial de codi tancat de la tecnològica més gran del món, Microsoft."

Evitar el monopoli de Google, objectiu inicial d'OpenAI

Segons el text de la demanda, la compra de l'empresa DeepMind per part de Google el 2014 va ser un dels principals detonants que van impulsar la fundació d'OpenAI, per evitar que monopolitzessin la IA.

La intenció inicial va ser crear un laboratori d'IA que creés programari de codi obert i que als estatuts es fixés clarament que no tindria ànim de lucre.

Musk va posar 50 milions de dòlars de la seva butxaca a l'empresa, però el 2018 va marxar-ne i un any després Microsoft ja va convertir-se en el principal finançador, amb 1.000 milions de dòlars.

Sam Altman, conseller delegat d'OpenAI, el juliol del 2022 a Idaho, als Estats Units (Reuters)

Competència aferrissada entre empreses d'IA

Segons experts consultats per l'agència Reuters, la base legal utilitzada per Musk en la demanda és feble, principalment un correu electrònic entre Musk i Altman, i té poques possibilitats de prosperar.

La relació privilegiada de Microsoft amb OpenAI l'estan estudiant les autoritats de la competència dels Estats Units, la Unió Europea i el Regne Unit.

D'altra banda, Elon Musk té una empresa pròpia d'IA, xAI, que ha creat un programa competidor de ChatGPT, Grok, que de moment està a disposició dels subscriptors de la seva xarxa social, Twitter/X.

OpenAI continua liderant el sector

El llançament de ChatGPT el novembre del 2022, aconseguint 100 milions d'usuaris en poques setmanes, va situar OpenAI a l'avantguarda de les tecnològiques d'IA.

Recentment, i ja amb el control complet de l'empresa una altra vegada, Sam Altman va presentar una nova eina, Sora, que és capaç de crear vídeos extremadament reals amb poques instruccions escrites.

És una eina d'un potencial enorme, però que també pot comportar riscos enormes, i per això n'estan estudiant les possibilitats i limitacions, i no s'ha ofert encara al públic en general. 

 

 

Anar al contingut