Sam Altman, CEO d'OpenAI, durant la seva intervenció en la cimera Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)
Sam Altman, CEO d'OpenAI, durant la seva intervenció en la cimera Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC)

Dubtes sobre el comiat fulminant de Sam Altman, president d'OpenAI, l'empresa de ChatGPT

El consell directiu d'OpenAI ha expulsat precipitadament dos dels seus membres, un d'ells Sam Altman, amb qui han perdut la confiança per considerar que no ha estat sincer

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

Sam Altman, el director executiu d'OpenAI, l'empresa darrere de ChatGPT i DALL·E3, ha estat acomiadat de manera fulminant per decisió del seu consell directiu.

L'empresa ha explicat, en un article publicat al seu bloc oficial, que la junta li ha perdut la confiança després d'arribar a la conclusió que Sam Altman no ha estat transparent en les seves comunicacions amb la junta:

"La marxa del Sr. Altman segueix un procés de revisió deliberatiu per part del consell, que ha conclós que no ha estat sincer en les seves comunicacions amb el consell, cosa que dificultava la seva capacitat per exercir les seves responsabilitats. La junta ja no té confiança en la seva capacitat per continuar liderant OpenAI."

Sam Altman, de 38 anys, és un dels personatges de l'any en el món tecnològic. Sens dubte una de les veus més respectades de l'àmbit de la intel·ligència artificial, concretament en el dels grans models generatius de llenguatge, Altman ha estat un dels fundadors d'OpenAI i un dels responsables últims dels darrers moviments exitosos de l'empresa, que té un vessant sense ànim de lucre.

Ja el 2019, anys abans del llançament de ChatGPT, Microsoft va invertir 1.000 milions de dòlars a OpenAI en un acord exclusiu on l'empresa d'intel·ligència artificial posava la tecnologia i el gegant tecnològic hi aportava els diners i la ingent infraestructura que requeria. Sam Altman protagonitzava la foto de l'acord juntament amb Satya Nadella, director executiu de Microsoft. 

Imatge de l'anunci del primer acord entre Microsoft i OpenAI, amb els respectius directors executius: Sam Altman (esquerra) i Satya Nadella (dreta)
Imatge de l'anunci del primer acord entre OpenAI i Microsoft, amb els respectius directors executius: Sam Altman (esquerra) i Satya Nadella (dreta) (Microsoft)

El llançament de ChatGPT, l'eina tecnològica de més ràpid creixement de la història, va portar el nom de Sam Altman als titulars de tot el món. Pel camí, el servei de generació d'imatges artificial DALL·E 3, el llançament de GPT-4, o el darrer gran esdeveniment que ha celebrat l'empresa, l'OpenAI Dev Day, una finestra per mostrar als desenvolupadors de software com poden aprofitar els seus serveis i augmentar les fonts de facturació d'OpenAI.

El gener de 2023, Microsoft va redoblar l'aposta amb OpenAI, on va invertir 10.000 milions de dòlars més per ser-ne el client preferent i a l'octubre l'empresa va ser valorada en 80.000 milions de dòlars, el que la convertia en la tercera start-up mundial més valuosa.

"Sorpresos i entristits" per un anunci sorprenentment precipitat

El president i cofundador d'OpenAI, Greg Brockman també ha estat apartat del consell de direcció, tot i que la junta havia decidit mantenir-li el càrrec.

En saber les notícies, però, Brockman ha decidit abandonar l'empresa, tal com va anunciar a l'equip d'OpenAI poc després:

Brockman ha declarat en un tuit que tant ell com Sam Altman estan "sorpresos i entristits" pel moviment de la junta de directors. De fet, ha assegurat que estan "intentant entendre exactament què va passar" i s'ha mostrat consternat per la successió d'esdeveniments.

Segons explica, el dijous a la nit Sam Altman hauria rebut un missatge de text d'Ilya Sutskever, un dels fundadors i el científic en cap d'OpenAI, on li demanava parlar el divendres al migdia.

Quan Sam Altman es va unir a una videotrucada de Google Meet, a l'altre cantó es va trobar el consell directiu al complet d'OpenAI, excepte el president Greg Brockman. Hauria estat el mateix Ilya el que anunciava a Sam Altman que era acomiadat i que ho farien públic "ben aviat".

El mateix migdia, a les 12.19, Brockman hauria rebut un missatge similar d'Ilya que també li demanava una "trucada ràpida". A les 12.23, Greg Brockman ja va rebre l'enllaç a la videotrucada on se li anunciava que seria expulsat del consell, però que mantindria el seu rol perquè era "vital per l'empresa", i que Sam Altman havia estat acomiadat.

Poc després, OpenAI feia públic l'article on anunciava la "transició en el lideratge de l'empresa" i explicava que la cap tecnològica, Mira Murati, esdevenia directora executiva interina mentre buscaven un successor permanent
 

Uns quants interrogants

El precipitat moviment d'OpenAI i la forma com Sam Altman s'ha acomiadat públicament i dels seus en publicacions a X (Twitter), han deixat uns quants interrogants. 

La primera pregunta és sobre les motivacions de la junta de direcció d'OpenAI, formada per sis membres, per expulsar-ne dos d'ells de forma tan sobtada.

Què hi ha darrere la pèrdua de confiança? Quina informació consideren que ha amagat, no ha transmès o ha falsejat Sam Altman per justificar una decisió tan contundent i ràpida?

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el cofundador i anterior director executiu d'OpenAI
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el cofundador i anterior director executiu d'OpenAI (Europa Press)

Com de greu ha estat el que han descobert que ha fet, dit o amagat Sam Altman com per desfer-se d'una de les figures més rellevants del sector, influent i exitós, amb un llarg historial i una potent xarxa de contactes i relacions?

La segona pregunta: què amaga el futur tant de Greg Brockmann com de Sam Altman? Tots dos han fet referència a projectes que han d'arribar "aviat" en els seus missatges de comiat: des del "tindré més a dir sobre el que vindrà després" d'Altman a l'"Estarem bé. Aviat, coses més grans".

"Si comencés a parlar, el consell directiu d'OpenAI hauria d'anar per mi pel valor complet de les meves accions." 

Per últim, la pregunta que ens deixa el darrer tuit irònic de Sam Altman, que sembla que amenaça la junta de direcció d'OpenAI tot i no comptar amb participacions de l'empresa. De què podria començar a parlar Sam Altman? 

 

ARXIVAT A:
TecnologiaIntel·ligència artificial
Anar al contingut