Una sessió al Parlament de Catalunya aquest abril
Una sessió al Parlament de Catalunya aquest abril

Eleccions municipals: quina repercussió tindran a la política catalana?

La translació dels resultats del 28M en el futur polític de la Generalitat probablement no dibuixarà unes coordenades clares, però el suport a les candidatures als municipis sí que pot marcar l'adhesió futura als diferents partits

Enllaç a altres textos de l'autor Anna Poch

Anna Poch Pubill

Periodista de la secció de Política de TV3

@AnnaPoch
Actualitzat

El vot en clau municipal, quan sovint pesa més el candidat que el partit, no té per què coincidir amb el vot en clau catalana, però el resultat de les eleccions del 28 de maig sí que permetrà mesurar la força de cada partit a tot Catalunya.

I servirà, també, per fer un balanç de l'independentisme i començar a fer pronòstics de cara a les eleccions al Parlament.

 

Eleccions municipals i eleccions al Parlament 

Les eleccions catalanes encara no tenen data fixada. Tocarien el febrer del 2025, quatre anys després de les del 2021. Ara per ara, res fa pensar que el resultat de les municipals les pugui fer avançar. 

La intenció del president, Pere Aragonès, que és qui té la potestat de convocar les eleccions, és que el mandat duri el que ha de durar. Té marge perquè sigui així, després d'haver aprovat els pressupostos.

Però esgotar la legislatura no serà un camí fàcil. La minoria que el govern té al Parlament, de només 33 diputats, podria fer trontollar el calendari, ni que sigui uns mesos. Els partits de l'oposició recorden constantment al govern que, si vol tirar endavant iniciatives, està obligat a pactar.

El president Aragonès a l'hemicicle del Parlament
El president Aragonès a l'hemicicle del Parlament (Natàlia Segura/ACN)


El punt de partida

Junts per Catalunya va ser la força que, el 2019, va aconseguir més alcaldies, unes 370, tot i perdre'n una seixantena respecte al 2015. Molt a prop va quedar Esquerra, amb 359, el partit que més va créixer.

El PSC es va quedar en 89 alcaldies, però de ciutats grans i, sobretot, de l'àrea metropolitana com l'Hospitalet de Llobregat, el segon municipi més poblat del país, Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

Aquest 28M, es preveu que socialistes i republicans competeixin pel lideratge del vot a l'àrea metropolitana.

El 2019, el partit que va obtenir més regidors va ser Esquerra Republicana amb Acord Municipal: 3.107passant al davant de Junts per Catalunya que, per primera vegada, es va presentar amb aquesta marca, deixant enrere Convergència i Unió.

Junts va quedar en segona posició, amb 2.798 regidors i el PSC, en tercera amb 1.315.

En canvi, en percentatge de vots, Esquerra es va situar al capdavant (23,48%), però va ser el PSC el que va quedar en segon lloc (21,92%) i Junts, tercer (15,39%).

La CUP19 alcaldies, tres més que el 2015. Els Comuns van aconseguir revalidar Barcelona i mantenir la quinzena d'alcaldies que tenien. El PP només té l'alcaldia de Pontons, a l'Alt Penedès. Ciutadans i Vox no en tenen cap, d'alcaldia. 

Un escenari diferent 

A diferència de fa quatre anys, ara és Esquerra qui ostenta la presidència de la Generalitat, amb Pere Aragonès.  

El PSC és el primer grup al Parlament i Salvador Illa, el cap de l'oposició, perquè, tot i empatar amb 33 diputats amb ERC, els socialistes van treure més vots a les eleccions al Parlament del 14 de febrer del 2021.

Junts per Catalunya es presentarà en solitari, sense el PDeCAT en la gran majoria de poblacions, i és fora del govern de la Generalitat.    

A la disputada cursa electoral de Barcelona, s'hi suma també Barcelona En Comú, amb l'alcaldessa Ada Colau que repeteix per tercera vegada com a candidata.   

Els principals alcaldables a l'Ajuntament de Barcelona fent un refrigeri a la Boqueria
Els principals alcaldables a l'Ajuntament de Barcelona fent un refrigeri a la Boqueria (Blanca Blay/ACN)


La batalla de Barcelona

Tots els partits han apostat per candidats coneguts per a l'alcaldia de la capital catalana, tots. Sobre segur, per tant, conscients de la rellevància d'aconseguir-la.

Les enquestes apunten a un frec a frec entre Xavier Trias, Jaume Collboni, Ada Colau i Ernest Maragall. Si no hi ha cap victòria clara, caldrà veure els pactes que hi poden haver després. 

Que aquestes eleccions i especialment Barcelona són clau ho demostrarà la implicació en campanya dels màxims líders polítics de cada partit.

El president Aragonès serà als actes d'Esquerra. Ernest Maragall compta amb dos consellers del govern tancant la llista, Carles Campuzano i Tània Verge.

Xavier Trias ha incorporat també els exconsellers Victòria Alsina, Damià Calvet i Ramon Tremosa.

Una mostra de la rellevància de l'alcaldia barcelonina serà l'aterratge a Barcelona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que donarà suport al socialista Jaume Collboni; la vicepresidenta Yolanda Díaz, de Sumar, que ho farà amb Ada Colau, candidata dels Comuns, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que intervindrà als actes del candidat del partit Daniel Sirera.

Una estampa similar a la que la vam viure per Sant Jordi...

Salvador Illa, el ministre Félix Bolaños i l'alcaldable socialista Jaume Colboni el 23 d'abtil
Salvador Illa, el ministre Félix Bolaños i l'alcaldable socialista Jaume Collboni el 23 d'abril (Natàlia Segura/ACN)
Yolanda Díaz donant suport a Ada Colau la diada de Sant Jordi
Yolanda Díaz donant suport a Ada Colau la diada de Sant Jordi (Bernat Vilaró / ACN)
Alberto Núñez Feijóo intervenint en un acte a Tarragona
Alberto Núñez Feijóo intervenint en un acte a Tarragona (Laia Solanellas / Europa Press)

La CUP té de candidata Basha Changue, diputada al Parlament, i Ciutadans Anna Grau, periodista i també diputada. 


L'independentisme

Aquestes, les municipals, són les primeres eleccions després que Esquerra i Junts per Catalunya trenquessin l'acord de govern. 

Sense una estratègia independentista conjunta, caldrà veure cap a on es decanta el votant independentista, cap a quin partit. O no anirà a votar?

Els socialistes creuen que, ara, a Catalunya es "respira convivència", com van dir el dia de Sant Jordi, i que l'Acord de Claredat que defensa Pere Aragonès és "buscar fórmules ja superades", segons les paraules del ministre Bolaños a Montserrat aquest mes d'abril. 

Alberto Núñez Feijóo, també a Barcelona per Sant Jordi, deia que a Catalunya veu "una remuntada del constitucionalisme". 

Imatge aèria de la manifestació convocada per l'ANC a Barcelona l'Onze de Setembre de 2022
Imatge aèria de la manifestació convocada per l'ANC a Barcelona l'Onze de Setembre de 2022 (Nacho Doce/Reuters)


Després del 28M

Els ajuntaments es constituiran el dissabte 17 de juny. Abans, hi haurà hagut, en els municipis sense majories clares, els pactes entre partits per l'alcaldia. També s'hauran de negociar les diputacions.

La composició de la Diputació de Barcelona, el juliol del 2019, no es va desencallar fins a l'últim minut, amb l'acord final entre el PSC amb Junts per Catalunya, que deixava Esquerra sense la presidència d'aquesta institució.

En aquest context, també s'haurà de negociar el rellevant càrrec de la presidència del Parlament. Junts reclama mantenir-la. Esquerra defensa que el càrrec l'ocupi un independentista, però no garanteix encara que sigui per a Junts, perquè, com recorden els republicans, Junts ja no és al govern de la Generalitat. Si no hi ha acord entre Esquerra i Junts, el PSC podria tenir opcions de tenir aquesta presidència.  
 
El president Aragonès ha deixat per juny reunir la "taula de partits", per debatre sobre com resoldre el conflicte polític. És on el president defensarà l'Acord de Claredat.

Una sessió plenària a la Diputació de Barcelona
Una sessió plenària a la Diputació de Barcelona (Àlex Recolons / ACN)
ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut