Una persona tramitant el vot en una oficina de Correus
Una persona tramitant el vot en una oficina de Correus (Europa Press/Correus)
Madrid

El vot per correu puja a Espanya però baixa a Catalunya respecte a les municipals de 2019

Correus ha donat per vàlides la meitat de les sol·licituds tramitades a Melilla

RedaccióActualitzat

El vot per correu s'ha enfilat a Espanya i ha baixat a Catalunya en aquestes eleccions municipals, en comparació amb els comicis del 2019. A Catalunya, 72.470 persones han votat per correu aquestes municipals del 28M, segons les dades de Correus. Són 20.277 menys que el 2019, quan la cita amb les urnes també coincidia amb les eleccions europees. Aleshores, el nombre de vots per correu va superar la xifra de 92.000.

A Espanya, prop d'un milió de persones han enviat el vot per correu en aquestes eleccions, que en determinats indrets no són només municipals, sinó que es fan coincidir amb les autonòmiques. Són 984.000 votants, un 6,4% més que als comicis del 2019, segons la informació de Correus.

El termini per dipositar el vot per correu va acabar aquest dijous, 25 de maig, després que la Junta Electoral Central va decidir allargar-lo un dia.

En total, s'han validat el 90,9% del més d'un milió de sol·licituds rebudes en el moment de tancar el termini.

Andalusia és la comunitat amb més vots per correu emesos, tot i que només hi ha eleccions municipals, seguida de Madrid, on s'ha de votar en dues urnes. Al darrere hi ha el País Valencià i Catalunya.

L'empresa ha afirmat que diumenge desplegarà "tots els mitjans necessaris" perquè aquestes paperetes arribin a les meses corresponents.

Per gestionar el vot per correu, repartir les targetes censals i la propaganda dels partits, Correus diu que ha fet 2.500 contractes de reforç i ha allargat els horaris d'atenció al públic a les oficines de les principals ciutats i també a Melilla.


A Melilla, rècord de vots demanats, però se'n tramita la meitat

A la ciutat autònoma de Melilla, on s'ha destapat una xarxa de compra de vots per correu, s'han lliurat a les oficines de l'empresa postal 5.814 vots, aproximadament la meitat dels 11.707 que es van demanar.

El vot per correu ha batut rècords a Melilla, on el 21,21% del cens ha sol·licitat exercir aquest dret per a les eleccions autonòmiques del 28 de maig. Això és 7 vegades més que la mitjana estatal, que se situa en el 3,05%, i el doble que a les generals del novembre del 2019, quan un 10,96% del cens ho va demanar.

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut