Dos agents de la policia nacional durant un escorcoll, aquest dimarts a Melilla (Europa Press)

Operació a Melilla contra la trama de compra de vots, amb un intent de suborn a Barcelona

Hi ha 9 detinguts, un d'ells el número 3 de Coalició per Melilla, i s'han fet 10 escorcolls en una investigació per l'enorme augment de peticions de vot per correu

RedaccióActualitzat

La Policia Nacional està fent una operació a Melilla per detenir els sospitosos d'haver organitzat la compra massiva de vots per correu per a les eleccions d'aquest diumenge.

Ho ha fet públic aquest dimarts al matí la delegació del govern a Melilla, tot i que hores després s'ha sabut que l'operació va començar aquest dilluns, quan es van detenir a 3 persones.

Cap al migdia, el nombre de detinguts ja era de 9, amb els 6 d'aquest dimarts, i s'havia entrat a registrar en 10 domicilis i locals comercials.

Un dels detinguts és Mohamed Ahmed Al-lal, que figura com a número 3 de la llista de Coalició per Melilla pel 28M, i que actualment és conseller de Districtes, Joventut i Participació Ciutadana del govern de Melilla.


Intent de suborn de funcionaris de Correus a Barcelona

Segons la Cadena Ser, l'operació l'hauria motivada el descobriment d'un intent de treure milers de vots per correu de Melilla per portar-los a oficines de correus del nord d'Espanya.

Per fer-ho, els responsables de la trama haurien intentat subornar funcionaris de Correus de Barcelona, que s'haurien encarregat de reenviar després els vots a aquestes oficines.

Segons aquest mitjà, els agents de la policia haurien trobat diners en metàl·lic i també molts vots preparats per ser portats a les oficines.

La delegació del govern de Melilla ha confirmat l'intent de suborn a Barcelona, però ha assegurat que no ha estat el que ha motivat l'operació a Melilla.

 

Entre 50 i 200 euros per vot

És una operació relacionada amb la investigació judicial secreta en marxa a Melilla per les sospites que hi hauria almenys dues organitzacions que estarien oferint entre 50 i 200 euros per cada vot.

La investigació es va posar en marxa després que alguns carters fossin assaltats al carrer per robar-los la documentació electoral que portaven.

Ja havia aixecat sospites l'elevat nombre de peticions de votar per correu a Melilla, més d'11.700 per a un cens electoral de 55.000 persones, pràcticament el 20%, 7 vegades més que la mitjana a Espanya.

Cua a l'exterior de l'oficina de Correus de Melilla, aquest dimecres
Cua a l'exterior de l'oficina de Correus de Melilla, dimecres de la setmana passada (Europa Press / Ilies Amar)

Canvi en el procés de vot per correu

Per això es van canviar les normes, i ara per portar els vots a l'oficina de correus de Melilla cal presentar el DNI, canvi que va fer desaparèixer les cues que hi havia hagut els dies anteriors.

De moment només s'han executat 1.880 dels 11.700 vots, un 16% del total sol·licitat, tot i que encara queda aquest dimecres per fer-ho, però tot fa preveure que la majoria es quedaran sense executar.

La impossibilitat de dipositar els vots a Melilla hauria motivat l'intent de subornar a funcionaris de correus perquè els introduïssin al sistema de manera il·legal.


La policia apunta a Coalició per Melilla

Fins aquest dimarts no havia transcendit quina o quines llistes electorals podien estar darrere d'aquest intent de frau electoral, i els últims dies diversos partits de Melilla s'han acusat mútuament de ser-ne els responsables.

Però després s'ha sabut que un dels locals escorcollat aquest dimarts era una seu de Coalició per Melilla, partit islamista liderat per Mustafa Aberchan, condemnat fa 10 anys precisament per una trama de compra de vots el 2008.

Posteriorment ha saltat la notícia que un dels detinguts era Mohamed Ahmed Al-lal, que a més de número 3 de la llista per les eleccions de diumenge, també és gendre d'Aberchan.

La setmana passada els responsables de Coalició per Melilla, es van mostrar contraris a que es reclamés el DNI a l'hora de portar el vot a correus, mesura que no està inclousa en el procediment habitual.

Per la seva banda, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat que a Melilla s'ha aconseguit evitar un frau electoral.

Ho ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i ha afegit que és la prova que l'estat de dret funciona i que "ningú pot saltar-se les normes, sobretot en un procés com l'electoral".

 

 

ARXIVAT A:
MelillaEleccions municipals 2023
Anar al contingut